Her følger fire rejseberetninger fra deltagere på Europabevægelsens juletur til Bruxelles.

Beretning fra juleturen af Tomas Dyrbye:

Tidligt i december er vejret i Bruxelles ikke meget bedre end her i Danmark, men man mærker alligevel, at dagene er længere.

Med det tætpakkede program fra Europabevægelsen mærker man også, at er vi midt i Europas hjerte.

Ambassaden, Kommissionen, Parlamentet og Dansk Erhvervs kontor åbner gæstfrit dørene. Vi mødes af kompetente repræsentanter, der fortæller om hver deres del af EU. Begejstringen smitter, og jeg siger til min ven og rejsekammerat: ”Det er da helt fantastisk, at der eksisterer et sådant system. På en og samme tid sikres både det gode naboskab og den gensidige respekt for hvert medlems egenart”.

Videre til Museet om den Europæiske Historie. Hvis man manglede en forklaring på EU’s berettigelse, så finder man den her. Krige og menneskelige lidelser gennem hundrede år fører til slut til, at man afløser våben med handel og samarbejde. Hvor svært kan det være?

Stakkels briter der, efter en løgnagtig kampagne, nu er på vej ud. Ud af et nabofællesskab, ud af et fællesmarked og ud i uvisheden. For alle os andre er det som at se en god ven, vende ryggen til.

Alt samarbejde er svært, men besøget i EU’s hjerte bekræfter, at det er muligt, at det er rigtigt, og at det skaber et bedre liv for rigtigt mange mennesker.

Skrevet af:
Tomas Dyrbye, EP-kandidat for det Konservative Folkeparti.
Deltager i Europabevægelsen’s juletur til Bruxelles i december 2018.

 

Beretning fra juleturen af Erik Plinius:

Der var noget i luften i starten af december. Bruxelles nærmest emmede af forhåbninger, forventninger og forklaringer, mens det britiske parlament skændtes om den forestående Brexit på den anden side af Kanalen.

Det var et spændende og veltilrettelagt 3 dages besøg i Bruxelles, som Europabevægelsen havde arrangeret i begyndelsen af december 2018. Programmet var  tætpakket. Det rummede besøg i EU-Parlamentet, hos Kommissionen, den danske repræsentation og Dansk Erhverv. Alle steder blev vi vel modtaget og fik en åben og detaljeret indføring i det daglige arbejde.

Især møderne med de danske EU-parlamentarikere, Christel Schaldemose og Morten Løkkegaard gjorde stort indtryk på mig. De bekræftede mig i, at det europæiske samarbejde og vores engagement ved det snarlige EU-valg er af største vigtighed.

Trods det tætte program, blev turen også krydret med besøg til udstillingerne i Parlamentarium og det nyåbnede Museum for Europas Historie. Især det sidste viste med al ønskelig tydelighed begrundelserne for og nødvendigheden af et tæt europæisk samarbejde.

Tak for en dejlig og oplevelsesrig tur!

Skrevet af Erik Plinius.
Deltager i Europabevægelsen’s juletur til Bruxelles i december 2018.

 

Beretning fra juleturen af Frederik Clausen

En sådan rejse er et perfekt mix af politisk engagerede ture og muligheder for at opleve kulturen på egen hånd.

Hvis man har bare en snert interesse for politik eller EU, er det vanvittigt interessant. Man bliver lukket ind bag journalisternes låste døre og hører og oplever på egen krop EU’s primære instanser i Bruxelles.

Eftersom turen var arrangeret af Europabevægelsen, fik vi nogle muligheder man normalt ikke ville kunne nærme sig. Privat guide i Europa-Kommissionen med fri mulighed for spørgsmål, intimt oplæg af en af de tre Venstre-mænd i Europa-Parlamentet, Morten Løkkegaard, og medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet Christel Schaldemose, som holdt et fantastisk dybdegående oplæg om EU’s nuværende situation med fokus på miljø, klima og selvfølgelig Brexit.

En yderst kropsnær oplevelse af EU, som man ikke kan læse sig til.

Om aftenen, når vi ikke var klistret til sæderne til de diverse politiske præsentationer, brugte jeg tiden med min lillebror på at udforske Bruxelles’ barer og liv, væk fra det politiske. For selvom disse ture ofte har en stor andel af det lidt ældre segment, søgte vi med stor succes efter barer, klubber og andre unge mennesker. For det hele bliver lidt federe, når det ikke er så gråhåret :).

Jeg vil derfor komme med en opfordring til alle unge, som finder EU interessant til at tage med på studieturerne, da man får mange gode oplevelser.

Skrevet af Frederik Clausen.
Deltager i Europabevægelsen’s juletur til Bruxelles i december 2018.

 

Beretning fra juleturen af Per Ruud Olsen og Jonna Kielstrøm

For ca. et halvt år siden meldte vi os ind i Europabevægelsen og har været til tre arrangementer, som alle har været meget interessante. Vores tanke med at indmelde os var og er stadig at komme tættere på EU og være i stand til at formidle interessen for europæiske forhold og også hvad EU betyder for Danmark positivt. I dagligdagen hører vi nemlig minimalt om, hvad der sker, og når vi hører og ser noget, drejer det sig mest om de mere begrænsende og forpligtende emner, der jo er i et fællesskab, i et negativt tonefald.

Da studieturen til Bruxelles blev annonceret, var det derfor oplagt at tage med.

Søndag den 2. december stod vi op i buldermørke kl. 4 for at sikre at nå med flyet ved 8-tiden, den sidste pakning og lukning af hus skulle foretages før afgang. I lufthavnen var der allerede en del, der skulle ud at rejse, men køerne var kortere end de sædvanligvis er senere på dagen.

I flyet bemærkede vi, at der var andre med, som havde samme mål som os, og vekslede et par korte bemærkninger. I lufthavnen i Bruxelles samledes vi flere og fulgtes ad med tog ind til byen og vandring fra Centralstationen til hotellet. Det gik vældig fint.

Indtil vi skulle mødes med hele gruppen kl. 19 i receptionen havde vi fri. Vi benyttede os af det og gik op til Magritte museet, hvor vi nød både udstillingen og en frokost. Vi nåede også lige en lille lur sidst på dagen, så vi var friske til at mødes med hele gruppen og have en hyggelig aften på Chez Leon. Turen dertil gik gennem de hyggelige gader, der var julepyntede. På restauranten var alt bestilt, så det var bare at sætte sig til rette og nyde mad og drikke og få talt med de interessante mennesker, vi var sammen med. Det var virkelig hyggeligt.

Mandag morgen den 3. december gik vi fra hotellet 9.15 og havde første stop ved EU-repræsentationen, hvor vi fik et informativt oplæg af erhvervsråd André Schultz Christensen, der uddybende fortalte om deres arbejde.

Efterfølgende var House of European History og Parlamentarium på planen, men deres åbningstider passede ikke ind i vores plan. Vi nåede dog at få et kort kik ind i Parlamentarium, da det åbnede og fik en god appetitvækker, her må vi tilbage, når vi har mere tid for at undersøge mere og genopleve EU-udvikling og få bekræftet, hvorfor det er vigtigt med det europæiske samarbejde.

Om eftermiddagen besøgte vi EU-kommissionen, hvor vi i et mødelokale sad ved det ovale bord, som de tidligere kommissioner havde siddet ved. Her fik vi et fint oplæg af Michael Brønnum Nielsen, der arbejder i Generaldirektoratet for Oversættelse. Her blev det tydeligt, hvor mange hensyn oversættelsesfunktionen har at tage vare på.

Resten af denne eftermiddag var på egen hånd inden vi igen mødtes i receptionen på hotellet for afgang til aftenens restaurant, Le Falstaff. Også her var der så nydeligt arrangeret for os. Vi fik en god middag og fik talt med dem, der sad omkring os. Hyggeligt og interessant samvær.

Tirsdag den 4. december vandrede vi om morgenen afsted fra hotellet med vores kufferter til Europa Parlamentet. Vi havde Olav Gade som vores vært, som førte os til en lille sal, hvor Morten Løkkegaard (V) gav os en times oplæg og diskussion om EU. Især blev Brexit diskuteret. Vi fik at vide, at forhandlingerne EU og UK imellem havde været det værste, han havde oplevet. Hans virkede oprigtig i sin frustration over, hvordan det kan ende og frygtede resultatet for begge parter, mest UK.

Herefter kom Christel Schaldemose (S). Hun fortalte om processerne i parlamentet, hendes fokusområder og resultater. Efterfølgende så vi selve parlamentet og fik udpeget, hvor de respektive lande sad. Tolkeopgaven er enorm i denne sammenhæng. Det var et meget interessant besøg.

Om eftermiddagen besøgte vi Dansk Erhverv, hvor Katinka Clausdatter Worsøe fortalte om deres lobbyarbejde, som virkede velorganiseret og resultatorienteret.

Turen gik til lufthavnen efter en kop kaffe på Place Luxemburg. Tid til hjemrejse ovenpå en intens, oplevelsesrig, vidensudvidende, underholdende tur. At det regnede en del, mens vi var i Bruxelles, blev nærmest glemt i oplevelserne.

Hjemme igen konkluderer vi, at det er spændende at rejse sammen med nogen, der har fælles mål og interesse for samarbejdet i Europa, selvom vi havde forskellige vinkler og kritikpunkter for samarbejdet.

En opgave, der bør være højt på EU’s prioritetsliste, er at få annulleret den regelmæssige flytning mellem Strassburg og Bruxelles, altså en traktatændring. Det virker helt meningsløst, at så mange mennesker og funktioner skal flytte, ligesom det at holde så store bygninger i gang med alt hvad det medfører af omkostninger til personale og vedligehold. Det vil medvirke til at minimere kritikken af EU bureaukratiet.

At sikre grænserne rundt om EU er presserende. Også dette bør prioriteres højt, – og det er det nok også.

Vi skal glædes over de ensartede roamingafgifter, fælles menneskerettigheder, fri handel, Erasmus, klimapolitik og begrænsning af social dumpning mv.

Tak for en velfungerende tur. Vi ser frem til at høre om flere rejsemuligheder.

Skrevet af Per Ruud Olsen og Jonna Kielstrøm.
Deltager i Europabevægelsen’s juletur til Bruxelles i december 2018.