”Endestation Europa” er en bog fyldt med togmetaforer. Måske har det noget at gøre med jernbanernes afgørende betydning i den europæiske historie, at togene er blevet en så afgørende del af vores billedsprog. Adam Holm taler med en række kendte europæiske samfundsdebattører, og de fleste af dem frygter, at endestationen ikke er en station, men en afsporing af det europæiske tog.

Er populismens og nationalismens Europa ved at fortrænge tanken om et europæisk fællesskab fuldstændigt? Kan et samlet Europa overhovedet være en demokratisk konstruktion eller er det blot en kulisse, hvor teknokrater og levebrødspolitikere spiller et meningsløst skuespil. Og hvad med Rusland? Hvad betyder en varm eller kold konflikt med Putins skindemokrati?

Adam Holms samtaler med både glødende EU tilhængere, modstandere og ikke mindst russiske intellektuelle og samfundskritikere giver spændende om end pessimistist stof til eftertanke. Europa og EU er ikke en ø, men en del af en større sammenhæng, og det samme kan siges om den populisme og nationalisme, der i disse år går til angreb på europæisk samarbejde.

Jernbanemetaforerne er særligt velvalgte, da mange af de interviewede ligesom forfatteren selv trækker linjer til Europa under både 1. og 2. verdenskrig og situationen i dag. De finder mange ligheder, men også mange forskelle. Det er bestemt værd at tage med Adam Holm på denne togrejse gennem et Europa, der er tilsyneladende er på vej mod endestationen. Er der tale om en lang dags rejse mod nat eller er det bare fordi, det altid er mørkest lige før daggry?

Skrevet af Mark Sinclair Fleeton.