Kan man på små 60 sider beskrive Europas udvikling fra Middelalderens mørke og mystik til det 21. århundrede? Det kan forfatteren til bogen “EUROPA”, der er en del af bogserien Tænkepauser.

Jørgen Møller er professor i Statskundskab ved Aarhus Universitet (der i øvrigt udgiver bogserien), og han begynder sin fortælling d. 25. januar år 1077. For enhver historie skal jo starte et sted, som han skriver. Og på lige netop denne dag ankommer den tysk-romerske kejser Henrik den 4. til den toscanske by Canossa. De begivenheder, der efterfølgende finder sted i denne by, udråber forfatteren til at være startskuddet til de processer, der de seneste 200 år er kulmineret i det moderne demokrati, og det Europa vi kender og elsker i dag.

Dette bliver altså også startskuddet til den eventyrlige rejse, man som læser begiver sig på i løbet bogens kommende sider. Jørgen Møller tager os i hånden, han viser os rundt i Middelalderens parlamenter, og han besøger periodens mægtigste europæiske mænd med os.

Den historiske, politiske og kulturelle udvikling er formidlet på en fængende måde, og den lille bog er hurtigt læst, for den er svær at lægge fra sig igen. “Tænkepauser”-bøgernes format passer perfekt ind i en travl hverdag, hvor man har brug for – ja netop tænkepauser. Og så er formatet et godt eksempel på, at kvalitet som oftest trumfer kvantitet. Man kan blive lige så klog – og føle sig lige så underholdt – af 60 velskrevne sider som af 600 middelmådige.

Skrevet af Anne Fønss Bach.