I sine erindringer skildrer Stefan Zweig udviklingen og stemningen i Europa før Første Verdenskrig, i mellemkrigstiden og under Anden Verdenskrig. Med sine malende fortællinger om sin egen udvikling som forfatter og menneske, giver han et unikt indblik i, hvordan denne epoke i Europas historie har påvirket en enkelt mand, og hans liv som østriger, forfatter, kunstsamler, jøde, berømthed og flygtning.

Der er sket meget i Europa, siden Stefan Zweig opgav sit håb om fred og tog sit eget liv i 1942. Men i dag hvor nationalisterne og EU-skeptikerne går fremad i Europa, er ”Verden af i går” måske mere relevant end nogensinde. Bogens stadige aktualitet er tydelig, da Zweigs erindringer kan på nogle punkter være svære at skelne fra nutidens virkelighed:

”Først efter krigen begyndte nationalsocialismen at ødelægge verden, og som det første synlige symptom fremkaldte de denne åndelige epidemi, der har spredt sig ud over vores århundrede: xenofobien, hadet eller i det mindste angsten for de fremmede. Overalt forsvarede man sig mod udlændingene, overalt stødte man dem fra sig.”

Zweigs beskrivelse af Europa før Første Verdenskrig er præget af optimisme, fred og tro på fremtiden. Det var en tid, hvor den radikale nationalisme endnu ikke havde gjort sit indtog, og hvor den teknologiske udvikling bragte Europa sammen.

Selv efter Første Verdenskrig brød ud, formåede Zweig at bibeholde troen på det europæiske fællesskab og arbejdede aktivt på at fremme solidariteten mellem befolkningerne, gennem sine litterære bidrag og arbejde for en fælles europæisk kultur. Beskrivelsen af tiden efter Første Verdenskrig og starten på Anden Verdenskrig, er dog mere alvorlig, og hans erindringer om den splittelse og sorg, han oplever som jødisk østriger, er gribende. Hans tro på et samlet Europa bliver også svækket i takt med de grusomheder, han oplever under krigen:

”For min egentlige livsopgave, som jeg i fyrre år havde ofret alle mine åndelige kræfter på, Europas fredelige forening, var blevet knust.”

”Verden af i går” sætter nutidens Europa i et historisk perspektiv og minder os om, hvorfor EU i sin tid opstod, og hvorfor det er så vigtigt at vi bevarer det fredelig og samlede Europa, vi har opnået i dag.

”Verden af i går” får seks ud af seks stjerner.

Skrevet af Mille Gregersen.