Det egentlige flygtningeproblem i Danmark er ikke de flygtningen som krydser Danmarks til Tyskland. Det egentlige problem er de ti tusindvis af flygtninge, som krydser Middelhavet i hullede skibsvrag og som derfor drukner i tusindvis. Dette er en humanitær katastrofe, som Danmark – sammen med andre – skal og bør engagere sig i at løse.

De flygtninge som overlever den farefulde tur over Middelhavet fylder op i det sydlige Italien, i Grækenland og på Malta. I disse lande presser flygtningene den politiske ligevægt og flygtningene giver yderligtgående partier en medvind, som ikke er fremmende for demokrati, ytringsfrihed og tolerance. Dette er en politisk katastrofe, som tilmed lægger et stort pres på de berørte landes ressourcer.

Hvis Danmark vil reducere flygtningestrømmene mod egne grænser, så kan dette kun ske ved at engagere sig i at reducere flygtningestrømmene mod Sydeuropa. Danmark bliver nødsagt til at overveje mindst fire politiske tiltag. For det første bør Danmark bidrage stærkere til etablering af modtagefunktioner for flygtninge i det sydlige Europa. For det andet bør Danmark aktivt bidrage til den europæiske patruljering af Middelhavet. For det fjerde bør Danmark – sammen med andre europæiske lande – overveje at oprette og drive sikre flygtningelejre i Nordafrika. Endelig – for det fjerde – bør Danmark og de øvrige europæiske lande – arbejde aktivt for at løse de konflikter der skaber flygtningestrømmene.

Flygtningeproblemstillinger kan ikke løses i en dansk sammenhæng, men kun i en europæisk sammenhæng, men Danmark kan bidrage til at Europa gør mere for at løse problemerne i fællesskab.

Debatindlæg af  Lars Thore Jensen, Formand for Europabevægelsen i region Sjælland

Bragt i Sjællandske d. 19. september