CPH:Dox har to europapolitiske film på programmet, når filmfestivalen åbner dørene op i de københavnske biografer fra den 16.-26. marts.

Første dokumentar på dagsordenen er faktisk også første film om Brexit. Den er døbt ”Brexitannia”, og om dokumentaren skriver CPH:Dox:

”Leave eller Remain? Sommerens helt uventede Brexit delte ikke bare Storbritannien i to uforenelige fløje. Land og by, gammel og ung, nationalister og migranter – og ikke mindst ‘folket’ mod ‘eliten’. Under alle forskellene er imidlertid en fælles virkelighed, hvor hver stemme tæller. Det gør den også i ‘Brexitannia’, den første film om Brexit, og en film, der simpelthen giver ordet til folket selv. I (tragi)komiske, vrede, absurde og afslørende scener møder vi valgets vindere én for én i en panoramisk fresco, hvor ærkebritisk socialrealisme møder sociologisk analyse i en cinematisk indramning. Det hele er dog ikke lige så sort/hvidt som billederne i Timothy George Kellys film, hvor også eksperterne har lidt at skulle have sagt: Noam Chomsky giver sit kloge bud på de komplekse årsager til det chokerende valgresultat. For et fænomen som Brexit handler ikke kun nationalfølelse og kulturel identitet, men lige så meget om en international virkelighed, hvor fremtiden er lige så usikker som udfaldet af det næste valg.”

Find ”Brexitannias” spilletider her.

Anden dokumentar er ”The European”, der følger Frans Timmermans liv i to år:

”To år i den hollandske vice-præsident for EU-Kommissionen Frans Timmermans liv. Og to år på (og bag) scenen i det europæiske, politiske apparat, der kulminerer med det chokerende Brexit sidste sommer. ‘The European’ er et portræt af en dedikeret europæer i arbejde i en dramatisk og omvæltningsfuld tid. Og i en tætpakket hverdag, hvor interviews med CNN, et besøg i en græsk flygtningelejr og et møde med Ban Ki-moon blot er nogle af punkterne på dagsordenen. Men frem for alt er ‘The European’ en film om troen på diplomati og internationalt samarbejde i en tid, hvor begge dele er under gevaldigt pres.”

Find spilletider for ”The European” her.