Europabevægelsen har i weekenden afholdt landsmøde, hvor det blev vedtaget at offentliggøre følgende politiske udtalelse i forbindelse med EU-valget den 26. maj 2019.

EU-valg, politiske prioriteringer, europæiske tilhørsforhold og Spitzenkandidat-proces var blot nogle af de emner, der blev diskuteret på weekendens landsmøde i Europabevægelsen.

På baggrund af mødet har Europabevægelsen gennemstemt en politisk udtalelse, som opfordrer pressen og partierne til at have fokus på de europæiske grupper og deres spidskandidater, når EU-valget dækkes.

“Vi opfordrer til større gennemsigtighed ift. Europa-Parlamentets opbygning, så EU-politik kan blive nærmere og tydeligere for alle danskere. Derfor foreslår vi, at når de danske kandidater udtaler sig, er det tydeliggjort, hvad deres danske tilhørsforhold er (som det er nu), men også hvad deres europæiske tilhørsforhold er – kun på den måde kan man gennemskue, hvor ens stemme ryger hen i grupperne i Europa-Parlamentet,” siger genvalgte formand, Stine Bosse.

Udover vigtigheden af tilhørsforhold i de europæiske grupper blev der også diskuteret Spitzenkandidat-proces. Det er stadig en proces, som er ukendt for mange, når de står og skal tage deres valg ved stemmeurnerne – og det er ikke så mærkeligt, for det blev brugt første gang ved sidste EU-valg i 2014 og hverken partierne eller medierne har boret dybt ift. at forklare mekanismerne i processen.

”Det er ekstremt vigtigt at huske debatten om de europæiske spidskandidater. Det er for mange en fjern diskussion, men partierne og pressen har et ansvar ift. at oplyse borgere om indflydelsen ift. sammensætningen af kommissionen i Bruxelles,” udtaler den genvalgte formand, Stine Bosse og fortsætter:

“Det er så vigtigt at minde om, at der er denne proces, hvor Europa-Parlamentet har indflydelse på valg af kommissionsformanden og dermed også på, hvad der bliver fokuseret på de næste fem år rent politisk.”

Forslaget, som blev stillet af et medlem af hovedbestyrelsen i Europabevægelsen kommer med konkrete opfordringer til både pressen og partierne: ” Europabevægelsen opfordrer de danske partier til at gøre opmærksom på deres europæiske tilhørsforhold og opfordrer pressen til at dække spidskandidaterne – fx ved at transmittere, og gerne tolke en eller flere af debatterne mellem spidskandidaterne.”

Stine Bosse forklarer: ”det er vigtigt, at vælgerne er opmærksomme på spidskandidaterne, de europæiske partier og deres indflydelse. De snart 14 danske sæder i Europa-Parlamentet stemmer nemlig ikke samlet som en dansk gruppe. De stemmer hovedsageligt sammen med deres partigrupper.”

Baggrund:

I 2014 lykkedes det Europa-Parlamentet at få Det Europæiske Råd (stats- og regeringscheferne) til at foreslå de konservatives spidskandidat (Spitzenkandidat) Juncker til Kommissionsformand, efter Juncker havde sikret sig flertal bag sig i Parlamentet. På den måde var det indirekte vælgerne, der valgte Kommissionsformanden. Europabevægelsen er begejstret for denne parlamentarisme og tror på sigt det vil øge interessen for Europa-parlamentsvalget. Ligesom chancen for at fjerne eller genvælge regeringen er en vigtig motivationsfaktor ved folketingsvalget.

Du kan læse mere om partiernes EU-politik her.