Europabevægelsen i Københavns Omegn holdt sit årlige sommerstævne den 6. juni 2019.

Vi mødtes foran Ejbybunkeren i Rødovre, hvor vi blev modtaget af Hans Erik Hansen, vores fremragende guide under besøget i Ejbybunkeren. Først fik vi en interessant orientering helt tilbage til tiden før første verdenskrig med opbygningen af Københavns forsvar med omkringliggende forter og voldanlæg.

Mere nutidigt fik vi under rundvisningen detaljerede beskrivelser af Ejbybunkerens funktion under den kolde krig og særligt som kommandocenter for Københavns luftforsvar i perioden 1954-1971.

Et interessant område er alle de planlægningsaktiviteter, som kommunerne stod for, og som omfattede evakueringsplaner, oprettelse af nødhospitaler og andre hjælpefunktioner, herunder levnedsmiddelforsyninger, til civilbefolkningen i tilfælde af krig.

Nu er Ejbybunkeren museum under Oplevelsescenter Vestvolden og besøges bl. a. af mange skoler, hvor eleverne arbejder aktivt med opgaver om at undgå krig.

Stor tak til Hans Erik Hansen for den fine rundvisning og de mange historiske beretninger.

 

Herefter begav vi os til Restaurant Espehus i Rødovre, hvor vi efter en lækker anretning, lyttede til foredrag af regionsbestyrelsesmedlemmerne Jørn Holdt og Erik J. M. Pedersen, Emnet var: Forsvars- og sikkerhedspolitik i EU og det danske forsvarsforbehold. Emnet er stort og mangesidigt, og spørgelysten var stor, så vi fik en god debat.

Arrangementet har modtaget tilskud fra Europa-nævnet.

På øverste billede mødes vi foran Ejbybunkeren.  På midterste billede besvarer Jørn Holdt og Erik J. M. Pedersen spørgsmål. På nederste billede lytter vi i Ejbybunkeren.

Tekst og foto: Erik J. M. Pedersen

Hvis du vil vide mere, så se website: her

 

Der lyttes i Ejbybunkeren