Torsdag den 18. februar 2016 holdt Europabevægelsen i Københavns Omegn sin ordinære generalforsamling i Europahus Højgaard i Bagsværd; men før den var der traditionen tro fælles spisning og møde om et aktuelt emne.

Det aktuelle emne i år var ‘Hungary and the European Union – challenges and perspectives’.

Til at belyse dette emne havde vi indbudt Ungarns Ambassade i Danmark, hvorfra Mr. Gábor Iván, Deputy Head of Mission, deltog med aktuel information og viden.

Det blev et interessant møde, hvor Mr. Ivan begyndte med et kort oplæg om Ungarns historie og befolkning, hvorefter ordet var frit. Det viste sig at være en god ide, for spørgelysten var stor.

Mange emner blev behandlet, herunder Ungarns historiske baggrund og vejen fra at tilhøre den kommunistiske verden til at blive medlem af både NATO og EU. Det er indlysende, at det har været en omfattende både politisk og økonomisk omstilling. Når talen er om migranter og flygtninge, er det værd at erindre, at Ungarn grænser op til ikke mindre en syv lande, bl. a. Ukraine og dermed til EU’s ydre grænse.

Den politiske situation i Ungarn med partierne Fidez og Jobbik blev naturligvis også berørt ligesom valget mellem mere EU (føderation) eller mere indflydelse til nationalstaterne blev drøftet. Som i de fleste øvrige EU-lande er der mange forskellige meninger; men der er dog ikke er tvivl om fordelene ved EU-medlemskabet.

Stor tak til Mr. Iván og Ungarns Ambassade for et interessant bidrag til vores forståelse.

 

 

IM000046.JPG

Før mødet var der fælles spisning

IM000051.JPG

Deputy Head of Mission Mr. Gábor Iván taler

IM000057.JPG

Forsamlingen lytter

IM000062.JPG

Regionsformand Poul Breyen takker Terkel T. Nielsen for veludført arbejde som dirigent ved generalforsamlingen