Europabevægelsen sendte i starten af april en gruppe medlemmer på rundtur i hele tre europæiske lande. Her kan du læse om deres oplevelser i Ungarn, Østrig og Slovakiet.

Vi afholder jævnligt studieture til forskellige spændende studieture i Europa. Meld dig ind her for at modtage fremtidige rejsetilbud: europabevaegelsen.dk/bliv-medlem/

Budapest

Vi er nu i Budapest i dejligt forårsvejr. Der er dog ikke meget forår i de vidnesbyrd, vi hører.

Vi besøgte først det Centraleuropæiske Universitet, ( CEU ), hvor vicerektor Zsolt Enyedi fortalte om alle de måder, den ungarske regering kører kampagne for at få universitetet smidt ud af landet.

Det er delvis ved at lykkes, da noget af undervisningen flytter til Wien til efteråret. Universitet er højt rangeret og tilbyder undervisning og laver forskning inden for samfundsvidenskaberne på meget højt niveau. Det er støttet af finansmanden Georg Soros gennem en fond, der blev skabt ved oprettelsen af universitetet i 1991, og som de kan trække på. Universitetet erklærer selv, at det er helt uafhængigt og ikke styret af Soros, hvilket ellers er regeringspartiets Fidesz og premierminister Orbans påstand.

Vi besøgte efterfølgende Journalistforbundet, og fik igen en historie om styring og indblanding. To tredjedele af medierne er under statens kontrol enten direkte eller gennem ejerskab af oligarker med tilknytning til Orban. Regeringen har f.eks. fuldstændig kontrol med radioen udenfor storbyerne. Det er også her, de har deres vælgerbase. Regeringen har således kontrol til at køre deres kampagner mod Soros, CEU, EU og immigranter.

Styringen sker ikke gennem censur, men gennem ejerskab og ansættelser.

Vi er desværre blevet bekræftet i den illiberale og autoritære udvikling, der er i gang, Det sker raffineret uden vold, men med klare totalitære træk. Vi er alle berørte af, hvad vi har hørt. Kan det virkelig ske i et EU-land?

Vi holdt møde med Europabevægelsen i vidensskabernes selskab, hvor både formand Norbert Kroo og næstformand professor Attila Pok er tilknyttet. Professor Pok er en fremragende historiker, der gav os en lang fortælling om Ungarns historie fra Habsburgerne til vores tid og med dette forklarede nutidens splittelse og nationale strømninger. Ungarns historie er som Danmarks en historie om et land, der gradvist bliver mindre, men modsat Danmark lever mange ungarske mindretal i de omkringliggende lande. Drømmen om fortids storhed lever stadig.

Vores sidste møde var med Peter Nizak, som har været leder af The Open Society Initiative, (OFI), som er en organsation støttet af George Soros. Hovedkvarteret er nu flyttet til Berlin. OFI arbejder med at støtte og udvikle civilsamfundet og forskellige NGO’er.

Peter Nizak fortalte om, hvordan der bliver lavet skræmmekampagne i medierne mod NGO’er. Disse beskrives her som udenlandsk styrede organisationer, der modarbejder Ungarns interesser. Det giver svære vilkår for NGO-arbejdet i Ungarn. Han fortalte bl.a. om Helsinki-komiteen, der var blevet afskåret fra at besøge fængsler.

George Soros er regeringens store skræmmebillede. Tidligere har der været gode forhold mellem Orban og Soros, men det ændrede sig efter flygtningekrisen i 2015, hvor Soros blev brugt som et syndebuk, der ville masseimmigration og underminering af de nationale værdier. Peter Nizak mente, at Soros især blev en syndebuk, fordi han var nem og bekvem at bruge i sådanne kampagner.

Vi fik ikke mulighed for at møde repræsentanter fra Fidesz og regeringen på trods af flere henvendelser.

Bratislava

Vi havde en meget fin dag i Bratislava. En stor tak til Slovakiets ambassadør i Danmark for hjælpen.

Vi sejlede på Donau fra Wien i godt vejr. Vi besøgte først udenrigsministeriet og hørte bl.a om EU-valget, energi og Nordstream 2, svag opbakning til NATO og  opbakningen til EU. Stemmeprocenten til EU-valget i 2014 var på rystende 13 procent! I 2014 og 6 procent for ungdommen. Den laveste i Europa.

Forklaringerne var flere bl.a. en generel politisk apati, som forstærkes, jo længere væk beslutningstagerne er. Det er ikke udtryk for manglende opbakning til EU. EU har betydet velstand, og langt hovedparten af landets eksport er til EU-lande. Slovakiet har den største bilproduktion pr. capita i verden.

I udenrigsministeriet håber man på, at valgprocenten stiger til maj og laver kampagner landet over. De forventer dog ikke markante ændringer.

Efter ministeriet besøgte vi tænketanken Det Udenrigspolitiske Selskab og drøftede bl.a. korruptionen i landet og muligheden for udvidelser på Balkan, som Slovakiet støtter.

Vi havde et fantastisk møde med to medlemmer af parlamentet. En livlig og spændende drøftelse, den bedste indtil nu. Den ene var beundrer af Thatcher og Reagan og den anden af Chavez og Che Guevara.

Det socialistiske medlem forklarede opbakning til de ekstreme nationalister og populister som f.eks. Orban med, at en stor del af befolkningen føler sig koblet fra af globaliseringen, især befolkningen på landet.  De er vokset op i sovjettiden, rejser ikke og  taler ikke andre sprog. De er meget lukkede overfor omverdenen, selv nabolandsbyen kan være fjenden.

Dagen blev afsluttet med en rundvisning i parlamentet, rundvisning i Bratislava og vinsmagning. Mætte og øre efter en lang spændende dag kørte vi tilbage til hotellet i Wien.

Wien

I øjeblikket er den store sag i Østrig forbindelsen mellem “generation identitær” og regeringspartiet Frihedspartiet. Lige nu er Frihedspartiet i regering med de Konservative i Østrig med Sebastian Kurz som Bundeskansler.

Vi havde møder med Den Østrigske Europabevægelse og landets socialdemokratiske parti. Turen bød også på besøg til udenrigsministeriet og parlamentet. Imponerende bygninger i det gamle Kejserpalads, Hoffburg. Parlamentet huses her midlertidigt, mens den danske arkitekt Theophilus Hansens flotte parlamentsbygning renoveres.

Vi fik rigtig god indsigt i Østrigs indre og ydre forhold. Vi talte med Friedhelm Frischenschlager fra det liberale parti, der er tidligere forsvarsminister og europaparlamenetsmedlem (han sad mellem Lone Dybkjær og Bertel Haarder i Alde-gruppen), og med Jørg Leichfriend, der er næstformand for den socialdemokratiske gruppe i parlamentet og også tidligere minister.

Østrig er et neutralt land, stadfæstet i forfatningen, men de rækker alligevel ud efter det militære samarbejde i EU. De to parlamentarikere ser EU som den store garanti for fred og sikkerhed, (Østrig blev optaget i 1995). Multilateralismen er central i Østrigs udenrigspolitik.

De ser med bekymring på nationalismen og Orban. Det er deres vurdering, at Frihedspartiet som regeringsparti har modereret sin EU-skepsis, selvom de på overfladen kan køre en hård retorik. De ønsker, at der indledes seriøse forhandlinger med landene i Vestbalkan. Et synspunkt, vi fandt i alle tre lande, vi besøgte. Det er ellers langt nede på en dansk EU dagsorden.

Der er stor opmærksomhed på parlamentsvalget, hvor de har en stemmeprocent på 45 pct. Den ønsker de klart højere.

Dagen blev afsluttet med en afskedsmiddag på Restaurant Prillsauer med traditionel rustik østrigsk mad. Vi er mætte af indtryk fra de mange besøg og rejsen mellem de tre hovedstæder. Som en deltager udtrykte det: Det er som om vi har været afsted to måneder!

Af Kurt Nielsen
Rejseleder på turen og formand for Europabevægelsen Aarhus