Stine Bosses tale til Årets Europæer 2018

Årets Europæer 2018 er Dansk Metals forbundsformand, Claus Jensen! Læs Europabevægelsens landsformand, Stine Bosses, tale fra prisuddelingen her:

Kære Claus

Det er ikke altid mennesker kan se klart. Det kan du. Og det er slet ikke altid, at mennesker kan se langt. Det kan du.

Du viser en tydelig og sikker vej i det Europa-politiske landskab. Du ser, at kun gennem det forpligtende samarbejde i Europa kan vi gøre os gældende. Som personer, som organisationer, ja som hele samfund. Vi er så tæt forbundet som følge af historien, geografien og ikke mindst den teknologiske udvikling, som man kan elske eller hade, men som ikke lader sig undertrykke. Og du ser, at din opgave kun lader sig løse gennem påvirkning, der hvor lovene skabes. Det gør du uden tøven. Uden lillebror-syndrom og med stærkt gennemslag. Ikke bare for danske metalarbejdere, men for mennesker ansat i industrien i hele EU.

Det er stort at opleve dig give toppen af dansk erhvervsliv baghjul, når det gælder visioner for Europa. Og det er endnu større når du inviterer undertegnede med ud på lægterne i din lokale fodboldklub for at understrege, at selv ikke nok så meget fakta fra sådan en som mig kan omvende ham eller hende, der er blevet sur på systemet. Der skal tillidsfolk på banen. Godt vi har dig!

For du er modig. Du er sikkert også trodsig, og du er i hvert fald kampklar. Du kæmper metalarbejderens sag. Dermed kæmper du hele Danmarks sag. For uden en stærk, veluddannet og oplyst arbejderklasse kan vi godt pakke sammen. Se på Storbritannien. Se på hvad der sker, når de der har udsigten og overskuddet alligevel som kyllinger taler poppolitik og taler den lette ende af mediebilledet efter munden.

Det gør du ikke. For du er også ordentlig. Du er i besiddelse af store mængder af sund fornuft, som ikke altid følger med titler eller lange akademiske grader, hvor folk i stigende grad tror de kan regne sig til hele sandheden. Regne, det kan du. Men du er også en stærk værdibærer. Værdier, som ikke kender grænser, men som vi har nedfældet i det europæiske fællesskab.

Vi bygger nemlig på respekt for den menneskelige værdighed, frihed, demokrati, ligestilling, retsstaten og respekt for menneskerettighederne, herunder rettigheder for personer, der tilhører mindretal. Dette er vores fælles værdigrundlag i et samfund præget af pluralisme, ikke-forskelsbehandling, tolerance, retfærdighed, solidaritet og ligestilling mellem kvinder og mænd.

Kære Claus – du kommer i godt selskab. Der er mange store personligheder før dig, der har modtaget denne pris. Ministre. Kommissærer. Ja, sidste år selveste Macron.  Men der er ikke en fagforeningsboss imellem. Jeg tror ikke, dette er en tilfældighed. Vi ser, at det er på tide, at EU også viser sig som borgernes projekt. Vi ser i Europabevægelsen dig som det stærkeste danske bud på en person, der ikke bare har anerkendt dette, men også arbejder for dine medlemmer og Danmarks sag med præcis den vinkel på opgaven. Tak for det og tillykke med titlen som Årets Europæer 2018.