EU lukker for kassen for Ungarn
Tilbage i september meldte EU ud, at hvis ikke Ungarn indførte afgørende reformer for landet, vil EU fjerne dele af Ungarns økonomiske EU-støtte. Den beslutning kom efter, at Ungarn i længere tid havde brudt med retstatsmekanismen og dermed ikke levede op til EU’ s grundlæggende værdier.
Nu har EU meldt ud, at de ikke mener, at Ungarn har gjort nok reformfremskridt til at få penge fra EU’s genopretningsfond. Dermed kan Ungarn se frem mod en vinter, hvor store dele af deres EU-støtte bliver fjernet.
Tirsdag d. 6. december skal EU’s finansministre diskutere, hvad der skal ske med Ungarns bidrag fra henholdsvis EU’s coronagenopretningsfond og fra de såkaldte strukturfondsmidler.
Læs mere her.
EU bliver enige om prisloft for russisk olie
I weekenden blev EU-landene enige om et prisloft på russisk olie efter længere tids tovtrækkeri. Prisloftet kommer til at ligge på 60 dollars per tønde og skal reducere den enorme gevinst, som Rusland henter på salg af råolie.
Næsten halvdelen af den russiske olieeksport i årevis er gået til Europa. Siden Putins overfald på Ukraine er andelen faldet, dog eksistere problemet stadig, hvilket betyder, at Europa kan beskyldes for at finansiere krigen med vores olieforbrug. Derfor vil EU’s nye prisloft medvirke til, at vi får stoppet den vedvarende støtte af russisk olie.
Aftalen skal dog stadig vedtages ved en endelig skriftlig procedure.
Læs mere her.
EU og USA i konflikt over amerikansk lovpakke
Flere europæiske politikere har de seneste uger kritiseret Joe Bidens gigantiske hjælpepakke Inflation Reduction Act, som de mener, er et udtryk for uretfærdig statsstøtte til amerikanske virksomheder. Lovpakken indeholder støtte for 369 milliarder dollar til grønne energiprojekter i USA og har en række krav om, at en del af produktionen skal finde sted i USA for at få adgang til statsstøtten.
I EU har dette mødt enorm kritik og flere peger på, at man fra EU’s side skal komme med et modsvar – Macron har endda været ude og proklamere, at vi skal have en ”køb europæisk ”-lovgivning.
Læs mere om konflikten her.