Af Sigrid Friis Proschowsky, tidligere formand for Radikal Ungdom
Om få uger finder ”Women of Europe Awards” igen sted. Eventet, hvor European Movement International hylder og fejrer markante kvinder, der former Europas fremtid. Og det er i den grad velfortjent! Hver eneste borger i Europa har muligheden for at forme fremtiden – og vi gør det i forskellig grad på og personlig vis.
Mænd dominerer stadig
Nogle gange kan man godt få den oplevelse, at politik stadig i 2019 formes og forandres af mænd i jakkesæt. Når jeg scroller gennem mit Facebook-feed eller tjekker Twitter, ser jeg stadig utallige eksempler på ”all male panels”. Eller møde- og konferencefotos, hvor samtlige tilstedeværende er mænd, gerne gråhårede og i matchende jakkesæt. Det virker fjollet. For der er intet, der tyder på, at ét køn skulle være mere kompetent eller kvalificeret end andre, når det kommer til at træffe beslutninger om vores alles fælles fremtid. Diversitet er en styrke, og ”forenet i forskellighed” har været et flittigt anvendt motto for den Europæiske Union siden årtusindeskiftet. Det skal ikke bare været et slogan, vi hiver frem til skåltaler og festlige lejligheder. Det skal kunne ses og mærkes, at EU er mangfoldigt.
Kvinderne markerer sig mere
Derfor er det opløftende at blive mindet om, hvor mange kvinder der på forbilledlig vis gør sig gældende i Europa. Vi ved alle sammen, at Kommisionen nu får sin første kvindelige formand i form af tyske Ursula von der Leyen. Og ikke mindst en fremragende vicepræsident i danske Margrethe Vestager, der i øvrigt modtog sin ”Women of Europe”-award i 2016. Selv modtog jeg prisen sidste år. Og jeg har været spændt på at se det næste hold af nominerede powerkvinder. Og når man ser listen, bliver man bestemt ikke skuffet! Her er både politiske beslutningstagere, passionerede aktivister, utrolige iværksættere og unge stjerneskud.
Seje kvinder nomineret til fornem pris
Der er eksempelvis danske Kira Marie Peter-Hansen, SF’eren, der siden 26. maj har kunne pryde sig med titlen som det yngste medlem af Europa-Parlamentet nogensinde. Der er også Elizabeth Law, der er er irsk kvindesagsforkæmper. Et polsk feministisk kollektiv og den franske journalist Nora Hamadi, der stiller skarpt på EU-debatter. Gretha Thunberg, der har forbavset de fleste med sin skolestrejke for klimaet. Og der er selvfølgelig også Stine Bosse, som vi kender fra Europabevægelsen herhjemme. Det brede felt af fantastiske kvinder viser, at der er mere end én måde at gøre en forskel på. Og det viser samtidig med tydelighed, at der er mere end ét køn, der kan sætte dagsordener, skabe overskrifter, bygge virksomheder op fra bunden og forandre vores forestillinger om politik. Jeg kommer til at finde de blå flag med gule stjerne frem og heppe med herhjemmefra, når de fire vindere findes den 4. december.
Sigrid Friis Proschowsky er en del af Europabevægelsens panel af bloggere. Her bidrager en række erhvervsfolk- og organisationsfolk, kulturpersonligheder, undervisere og tidligere toppolitikere til at styrke debatten om EU. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning.
Læs andre spændende indlæg på EU-bloggen her.