Af Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer (DH).

I denne uge har vi fejret den internationale handicapdag. Dagen har vi i år brugt på at sætte fokus på, at børn og unge med handicap også har brug for at være en del af fællesskaber.

En ny DH-undersøgelse viser desværre, at alt for mange børn og unge med handicap ikke er en del af fællesskaber i hverken skolen eller i fritiden.

Vi med handicap ønsker at være en del af samfundet. Vi vil leve et liv ligesom alle andre. Og vi vil være en del af fællesskabet.

EU spiller en vigtigere rolle

Og her kommer det europæiske fællesskab – EU – ind i billedet. For EU har faktisk stor betydning for os med handicap og vores levevilkår. Ja, man kan faktisk sige, at EU har større og større betydning for at få os med handicap med i fællesskaberne.

Lad mig give tre eksempler.

På uddannelsesområdet forpligter Erasmus-charteret uddannelsesinstitutioner i hele Europa til at sikre lige adgang for studerende fra andre lande. Det giver mennesker med både fysiske og psykiske handicap mulighed for at bruge de samme støttemuligheder, som institutionerne tilbyder de lokale studerende. Det åbner uddannelsesdøren for mennesker med handicap, der ønsker at tage dele af deres uddannelse i udlandet.

På transportområdet spiller EU’s passagerrettigheder en afgørende rolle for, at mennesker med handicap kan deltage i fællesskaber. Rettighederne giver for eksempel rejsende med handicap mulighed for at få assistance i lufthavne og samme mulighed for at rejse med fly som andre borgere. Det samme gælder for rejser med jernbanerne.

På tilgængelighedsområdet er webdirektivet med til at forbedre forholdene for mennesker med handicap. Fremover skal alle offentlige hjemmesider være tilgængelige for mennesker med handicap. Det giver os mulighed for at benytte de samme digitale løsninger som alle andre, og det inviterer os samtidig ind i digitale fællesskaber.

Håb til ny kommission

EU har altså en stor betydning for, at mennesker med handicap kan være en del af både store og små fællesskaber. Jeg håber, at EU også med en ny kommission og et nyt parlament fremover vil sætte en progressiv dagsorden for mennesker med handicaps mulighed for at deltage i fællesskabet. I mellemtiden skal vi herhjemme sikre en tilfredsstillende implementering af EU-direktiverne, så de gode intentioner også kommer mennesker med handicap til gode i det daglige.

Thorkild Olesen er en del af Europabevægelsens panel af bloggere. Her bidrager en række erhvervs- og organisationsfolk, kulturpersonligheder, undervisere og tidligere toppolitikere til at styrke debatten om EU. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Læs andre spændende indlæg på EU-bloggen her.