Anmeldelse
Marlene Wind: Tribaliseringen af Europa
166 sider, Forlaget Gyldendal
Udkommer 28. februar 2020
Af Steffen Nørregaard, formand for Europabevægelsen Region Vestjylland
Ja, professor i statskundskab Marlene Wind er meget vred og med god grund. Hun har skrevet et kampskrift mod den tiltagende illiberalisering i Europa og de alvorlige angreb på Europas grundlæggende værdier. Det er en alvorlig trussel mod samarbejdet i EU, og forfatteren påpeger, at isolationisme, nationalisme, populisme og identitetspolitik i længden kan føre til et sammenbrud i EU. Bogen er, som undertitlen siger, ”et forsvar for vores liberale værdier”.
Det er et grundigt gennemarbejdet indlæg om de dybere konflikter i det europæiske samarbejde med en forskers metodik og udførlige kildeangivelser, 159 i alt.
Marlene Wind beskæftiger sig med Brexit, Cataloniens løsrivelsesforsøg samt de nationalistiske strømninger i Visegrad-landene – især Ungarn og Polen.
Der er skrevet meget om Brexit, så det skal ikke kommenteres yderligere her. Dog en enkelt kommentar. Ved Brexit-afstemningen var stemmeprocenten 72. Der var 52 procent for udtrædelse og 48 procent imod. Det var altså kun 37,5 procent af de stemmeberettigede, der stemte for udtrædelse.
EU huser sin egen flygtning
Det vil føre for vidt at komme nærmere ind på Cataloniens historie her. Det skal blot nævnes, at det catalanske sprog er nærmere beslægtet med fransk end castiliansk spansk, og at Catalonien i perioder har været under fransk herredømme, samt at det blev erobret af Spanien under Napoleonskrigenes afslutning. Fra det spanske kongedømmes kollaps til den spanske borgerkrigs afslutning havde Catalonien mere selvstændighed, end Skotland har i Storbritannien i dag.
Marlene Wind lægger hovedansvaret for balladen med afstemningen i Catalonien på den catalonske regering med Carles Puigdemont i spidsen. Det er jo korrekt, men politivold og meget lange fængselsstraffe kalder dog på aktiv støttepædagogik til Madrid-regeringen – også den nye. EU-landet Belgien huser nu en politisk flygtning fra et andet EU-medlemsland.
Marlene Wind påpeger også, at Polens overtrædelse af EU’s demokratiske værdier er blevet imødegået meget hårdere fra EU’s side, end Viktor Orbáns er. Ungarns angreb på pressefrihed er værre end Polens, men det ungarske regeringsparti er medlem af EPP, den mest magtfulde gruppe i Europa-Parlamentet, og de har brug for hans mandater. Derfor har han en vis beskyttelse ad den vej.
Ordet tribalisering er nyt i det danske sprog, men ”tribalism” bruges nu i engelsk litteratur om politologi. Jeg ved ikke, om vi har brug for det ord. Det har en undertone af racisme. Jeg synes godt, vi kan klare os med nationalisme, lokalpatriotisme, populisme m.fl.
Men som nævnt: Bogen er et grundigt stykke arbejde og absolut læseværdig.