I den danske politiske debat støder man for tiden ofte på den påstand, at Danmark taber suverænitet, hvis vi afskaffer forsvarsforbeholdet. Det er en påstand, som ikke finder understøttelse i virkeligheden.

Faktum er, at forsvarssamarbejdet i EU i dag er et mellemstatsligt samarbejde. Det vil sige, at alle deltagende parter har vetoret over de beslutninger, som bliver truffet. Bliver forsvarsforbeholdet afskaffet, kan Danmark dermed i første omgang bestemme, om de deltagende lande i forsvarssamarbejdet skal deltage i en mission eller ej.

Men faktisk vinder Danmark også selvbestemmelse på en anden måde, hvis forsvarsforbeholdet afskaffes. Uden forsvarsforbeholdet kan Danmark selve vælge, hvilke missioner vi ønsker at deltage i. I kan kan vi blot ikke vælge forsvarsmissioner til, hvis vi vil det.

Dermed VINDER Danmark faktisk suverænitet – i stedet for at tabe suverænitet – hvis forsvarsforbeholdet afskaffes.

Er du i tvivl om, hvad en afskaffelse af forsvarsforbeholdet kan betyde for Danmarks selvbestemmelse, anbefaler vi indlægget her fra Christine Nissen fra Dansk Institut for Internationale Studier, som har forsket i forsvarsforbeholdets betydning: https://www.altinget.dk/eu/artikel/forsker-hold-oeje-med-disse-tre-myter-i-debatten-om-det-danske-forsvarsforbehold

Nedenfor kan du blive en del af Europabevægelsen, hvis du vil være med i kampen for et tættere samarbejde i EU om dé udfordringer, vi deler.

Page Title

Bliv medlem af Europabevægelsen