Den 2. oktober 1972 blev Danmark forandret. Næsten to ud af tre danskere stemte ja til at melde Danmark ind i EF. Vi kan derfor i dag fejre at danskerne valgte, at vi skulle være en del af det europæiske samarbejde. De seneste halvtreds år er der sket meget med det europæiske samarbejde. EF er blevet til EU. Antallet af EU’s medlemslande er steget og EU’s ansvarsområder er vokset med årene.
I en tid med udfordringer skal Europa stå sammen
Europa står i disse år overfor store forandringer med stigende energipriser, krig på kontinentet og diskussioner om vores værdier. Derfor er det internationale samarbejde vigtigere end nogensinde. De sidste 50 år har EU bidraget til øget vækst i Europa og et øget samarbejde om vores fælles værdier. En undersøgelse fra Kraka viste sidste år, at Danmarks BNP var 140 mia. kr. større end hvis vi stod udenfor EU. I juni blev det understreget, at danskerne støtter op om det europæiske samarbejde. Med et historisk stort ja, blev forsvarsforbeholdet afskaffes og Danmark fik helt nye muligheder for indgå i det tætte europæiske samarbejde.
50 år med øget samarbejde
Med årene har samarbejdet ændret sig. Fra kun at fokusere på handel er EU vokset til, blandt andet, at få en større rolle inden for ligestillingsdagsordenen, større fokus på en fælles europæisk sundhed og et øget fokus på klimaudfordringerne. Vores samfund er i dag meget præget af det internationale samarbejde og det kan være svært at forestille sig, hvordan vi fx skulle klare klimaudfordringerne og Ruslands aggression, hvis vi ikke havde det europæiske samarbejde.
I løbet af efteråret 2022 sætter Europabevægelsen særligt fokus på at fejre 50 år med europæisk samarbejde, når vi tager ud i landet og diskuterer hvordan EU og Europa skal se ud i fremtiden.