Om lidt går det løs med VM i fodbold – men selv den mindste kritiske ytring er bandlyst af det internationale fodboldforbund FIFA. Det er beskæmmende, at et lille diktatur driver fodbolden rundt i manegen på den måde.

Tusindvis af mennesker er omkommet i forbindelse med etableringen af de mange VM-byggerier – ligene er bogstaveligt talt, blot blevet dækket af ørkenstøvet. EU bør derfor hæve stemmen overfor FIFA og påpege, at ytringsfriheden også gælder under en af verdens største mediebegivenheder – ellers er vores værdier ikke særlig meget værd.
For nok er fodbold dybest set blot et boldspil, men for Qatar og andre af verdens diktaturer, så er fodbold også et redskab til at pudse et blodigt image af sig. Det skal Qatar ikke have lov til at slippe af sted med. Ét er at ørkenstaten slap afsted med at bestikke sig til en slutrunde, men regimet skal ikke have lov til også at bestikke dommeren til at lukke ned for ytringsfriheden. Det er desværre, hvad der er sket, eftersom FIFA har nægtet Danmark at bruge træningstrøjer med et temmelig uskyldigt budskab om, at menneskerettigheder er for alle.

Qatar og FIFA kan naturligvis gøre hvad de vil, men EU har trods alt, hvis EU vil, en stemme som er uklog at overhøre, hvis man er et internationalt fodboldforbund. Den stemme bør EU hæve, så VM i Qatar ikke blive en global pr-triumf for emiren, men i stedet en regulær afklapsning, der kan måle sig med værtslandets egne manglende fodboldmæssige kvaliteter. Hvis ikke EU træder i karakter, så minder det faktisk lidt om den scene i ”Olsenbandens sidste Bedrifter”, hvor Sheiken af Abradan er på besøg i København. Her bemærker kriminalkommissær Jensen opgivende, ”at når de rigtig store forbrydere kommer forbi, så er det eneste politiet kan gøre at yde dem sin beskyttelse”.

Den situation må EU og resten af det internationale samfund ikke havne i, derfor er det på tide at puste til ørkensandet.

Jens-Kristian Lütken, landsformand for Europabevægelsen

 

Page Title

Bliv Medlem af Europabevægelsen