Af Niels Lindberg Madsen, EU-politisk chef, Landbrug & Fødevarer.

Den nye formand for Europa-Kommissionen har fremlagt den europæiske grønne pagt. Hun meldte lykkeligvis entydigt ud til fordel for fortsat økonomisk vækst, samtidig med at vi løser klimakrisen. Landbrug & Fødevarer kunne ikke være mere enig.

Den nye Europa-Kommission er tiltrådt efter en måneds forsinkelse som følge af nogle mere eller mindre rituelle afvisninger af tre af kommissærkandidaterne. Ursula von der Leyen-Kommissionen rykkede hurtigt for at vise politisk initiativ og fremlagde 11. december sin strategi på klima- og miljøområdet: Den europæiske grønne pagt.

Meddelelsen var ventet – og med spænding – ikke mindst i landbrugs- og fødevareerhvervet. Hvad ville Kommissionens tilgang være? Mange især grønne organisationer har direkte og indirekte i lang tid advokeret for en tilgang, hvor den eneste løsning på den klima- og miljømæssige krise, vi står over for som samfund, er at reducere produktionen og den økonomiske vækst. Med andre ord: Vi skulle alle blive fattigere og lykkeligere.

Skræmmende ambitiøst

Lykkeligvis er Kommissionen lodret uenig. Von der Leyen sagde klart og entydigt, da hun fremlagde strategien, at ”den europæiske grønne pagt er vores nye vækststrategi. Den vil hjælpe os med at nedbringe emissionerne og samtidig skabe nye job.” Det er nærmest skræmmende ambitiøst, fordi det kræver, at den økonomiske vækst afkobles ressourceforbruget. Og det er derfor også rammende, at von der Leyen kaldte dette for Europas mand-på-månen-øjeblik.

Men der er ikke noget reelt alternativ. Hvis ikke der er fortsat vækst, vil det være illusorisk at undgå, at grupper eller regioner for alvor kommer til at betale en høj pris. Det betyder noget for en organisation som Landbrug & Fødevarer, fordi vores medlemmer bor lige der, hvor risikoen for at blive ramt er størst. Blandt andet derfor har vi også kastet os ind i kampen – også for en klimaneutral fremtid. Det gjorde vi i marts 2019 med vores vision om at være klimaneutral i 2050. Den vision kan vi ikke løfte selv, med den viden vi har i dag. Det kræver et partnerskab med samfundet. Også det europæiske samfund. Og det ansvar tager EU på sig med von der Leyens tale.

Så mangler vi bare, at resten af verden tager sit ansvar på sig.

Niels Lindberg Madsen er en del af Europabevægelsens panel af bloggere. Her bidrager en række erhvervs- og organisationsfolk, kulturpersonligheder, undervisere og tidligere toppolitikere til at styrke debatten om EU. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Læs flere indlæg på EU-bloggen her.