Hvad kan EU gøre at skabe fred og velstand på Balkan?

Hvad kan EU gøre at skabe fred og velstand på Balkan?

Ruslands invasion af Ukraine og eskalering af Israel-Palæstina, konflikten risikerer yderligere at destabilisere det allerede ustabile Vestbalkan. Særligt de to lande, der står bagerst i køen for EUmedlemskab, Bosnien-Hercegovina og Kosovo, anses for at være udsatte.

Etniske spændinger i Kosovo er eskaleret de seneste måneder, og NATO har derfor valgt at sende ekstra tropper til landet. Det samme gjorde man i slutningen af 2021 i forbindelse med de stigende etnopolitiske spændinger i Bosnien-Hercegovina. Alt imens forlader et stigende antal af bosniere og kosovarer deres lande, mens håbet om en bedre fremtid er ved at svinde ind. Hvad ligger bag de seneste etnopolitiske spændinger i BosnienHercegovina, og hvad kan EU gøre for at sikre stabilitet i landet?

Hvilken rolle spiller hhv. Kosovos og Serbiens regeringer i den aktuelle konflikt mellem landene, og hvad gør EU for at forhindre yderligere optrapning af konflikten? Har EU egentligt en plan om, hvordan man kan få skabt økonomisk fremgang i Bosnien og Kosovo og dermed mindske den massive udvandring fra landene, og hvad er perspektiverne for Vestbalkans EU-medlemsskab?

En debataften om det fredsskabende og andet arbejde, som EU udfører på Balkan i øjeblikket, med Balkanekspert og senioranalytiker Zlatko Jovanovic.

Tid og sted:
Tirsdag d. 5 december
Debatmøde finder sted online

LUKKET FOR TILMELDLING 

Arrangement information

}  december 05, 2023
  tirsdag, 18:00 til 19:00

Arrangør

   Europabevægelsen Nordjylland

Del arrangement