Af Stina Soewarta, repræsentationschef for Europa-Kommissionen i Danmark.

Lige nu og de næster uger frem er det popcorn-tid for Europa-nørder. Vi sidder klar for at følge høringerne af de nye kommissærer i Europa-Parlamentet – hvem bliver grillet, hvem sejler overlegent gennem høringerne?

Hvis vi træder et skridt tilbage, så startede denne proces allerede i sommeren – umiddelbart efter valget til Europa-Parlamentet. Efter lange diskussioner og flere møder i Det Europæiske Råd, blev Ursula von der Leyen udpeget til ny Kommissionsformand.

Hun tog straks opgaven på sig, forhandlede med Parlamentet, lyttede til medlemslandene og analyserede grundigt valgets resultat. Det gav sig udslag i et program, der fokuserer på tre elementer: en ny ”green deal” for Europa, et Europa, der er klar til den digitale udfordring, og endelig en europæisk økonomi, der arbejder for borgerne. Derudover var hun fast besluttet på at sikre kønsbalance i Kommissionen. Det sidste er hun kommet i mål med – som den første nogensinde – ved at insistere over for hvert medlemsland, at de skulle virkelig gøre sig umage med at nominere kvinder. For den slags fremskridt kommer ikke af sig selv.

Nu er høringerne så i gang. Men to af kommissærerne er allerede blevet udfordret på deres mulige interessekonflikter, så på stående fod kan jeg ikke sige, om alle 26 kommissærer kommer igennem høringerne uden yderligere problemer. Men sikkert er det, at gennem denne lidt besværlige måde sikrer vi, at alle kommissærer har et fast forankret demokratisk mandat. De kan ikke blive godkendt uden at først at svare på et spørgeskema, som indeholder både generelle og områdespecifikke spørgsmål.

Dernæst skal de igennem en 3 timers høring i det eller de relevante udvalg i Parlamentet. Og her er det ikke kun et spørgsmål om at komme op i fuldt pensum for at se, hvor meget kommissæren kan huske. Nej, det er i lige så høj grad at høre – fra politiker til politiker – hvad de indstillede kommissærer egentlig vil på deres område. Hvor synes de Europa, skal hen på klima-, energi-, konkurrence- eller hvilket område det nu er, som de har fået ansvar for.

Således bliver både medlemmerne af Europa-Parlamentet og alle vi andre klogere på, hvad vi kan vente os – og dermed også på, hvordan vi hver især kan få indflydelse på de områder, som står vores hjerter nær. Så der er god grund til at finde popcornene frem!

Debattøren er en del af Europabevægelsens panel af bloggere. Her bidrager en række erhvervsfolk- og organisationsfolk, kulturpersonligheder, undervisere og tidligere toppolitikere med interesse for det europæiske samarbejde til at styrke debatten om EU. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning.