Af Sinne Backs Conan, europapolitisk direktør i Finans Danmark og medlem af Europabevægelsens Forretningsudvalg.
En Union, der stræber efter mere. Det er overskriften for arbejdsprogrammet for Ursula von der Leyens EU-Kommission, som efter nogle startvanskeligheder til sidst blev godkendt af Europa-Parlamentet.
Juncker havde ti prioriteter. Von der Leyen har seks:
- A European Green Deal
- En økonomi, som fungerer for mennesker
- Et Europa, der er klar til den digitale tidsalder
- Fremme af vores europæiske levevis
- Et stærkere Europa i verden
- Et nyt skub for det europæiske demokrati
Alle, der gerne vil have indflydelse i Bruxelles de næste fem år, kan lige så godt begynde at lære dem udenad. For de er mere end bare slagord. De sætter den politiske retning for Kommissionen. Det er Kommissionens verdensbillede. Og alle de initiativer, vi kommer til at se, har til formål at sætte kød på prioriteterne.
Von der Leyen i topgear
Og man kan vist roligt sige, at hun sætter turbo på. I både Bruxelles og de andre hovedstæder studeres det første store udspil, A European Green Deal. Det peger på cirka 50 tiltag, som er vigtige for at nå målet: et carbon-neutralt EU i 2050. Det er et mål, Kommissionen flere gange har forsøgt at få stats- og regeringscheferne til at bakke op om. Men det kniber med støtten til målet i mange østeuropæiske lande, som stadig fyrer med kul. På min juleønskeseddel står, at man alligevel finder fælles fodslag i EU om det.
Nogle mener, at Ursula von der Leyen har slået et for stort brød op med European Green Deal. Men der skal jo noget til, hvis vi skal håndtere både klimaudfordringen, biodiversitet og FN’s 17 Verdensmål. Von der Leyen ønsker, at EU skal gå foran på det grønne. Det er en vigtig del af den geopolitiske rolle, hun mener, EU skal have. EU skal være en foregangsregion (og det er jo retorik, vi kender som danskere!). EU skal spille en rolle globalt, og både handelspolitik og sikkerhedspolitik bliver centrale temaer for at sikre det.
EU som magtspiller
Og her er vi inde på noget centralt. For Kommissionens rolle og udsyn er naturligt nok et andet end i mange hovedstæder. Det er bestemmende for dens dagsorden. Jeg synes grundlæggende, at det er helt rigtigt tænkt med meget stort fokus på den globale scene og Europas rolle i det globale magtspil. Kina, Putin og Trump skal håndteres. Klima, handel og immigration er temaer, der kræver fælles handling.
EU-samarbejdet har brug for, at medlemslandene bakker op om at sikre EU en stærk rolle globalt. Det kræver, at man ser på EU-samarbejdet i et mere strategisk lys, end det desværre er tilfældet i mange hovedstæder, hvor man er mest optaget af, om man får egne særønsker opfyldt i Bruxelles.
Sinne Backs Conan er en del af Europabevægelsens panel af bloggere. Her bidrager en række erhvervs- og organisationsfolk, kulturpersonligheder, undervisere og tidligere toppolitikere til at styrke debatten om EU. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning.
Læs andre spændende indlæg på EU-bloggen her.