Af Mimi Jakobsen, forhenværende partileder (CD), minister og generalsekretær for Red Barnet.

The times they are a-changin’.

Hvornår vågner I op? Der kan øjensynligt ske hvad som helst i den store verden uden for vores osteklokke, uden at selv de første og fremmeste  reagerer. De, der burde være de første til at lede os. De ledere, der skal vise vej.

Nu er Brexit omsider trådt ind i  næste fase. Er det en overraskelse efter så mange år? Har vores ledere slet ikke forberedt os på, hvad der så kræves af de tilbageværende medlemmer af fællesskabet? Mon ikke det har nogle økonomiske konsekvenser, i hvert fald her i de første år?

Nej, nej, vores statsminister kryber i skjul, slør og dækning og forsvarer de danske farver og den danske økonomi ved at sige nej til uundgåelige merudgifter. Men det er et meget kortsigtet forsvar for danske interesser, og det ved statsministeren og alle andre udmærket.

Statsministeren svigter

En ny statsminister, der ellers på mange måder har vist mod og handlekraft, svigter på et helt afgørende område, og det er endnu mere skræmmende efter Brexit.

Nu tiden da ellers være inde til at turde vise noget lederskab. Selv for en regering, der gør meget andet for at blive populær. Aldrig har der været større opbakning i den danske befolkning til det danske medlemskab af EU. Hvordan briterne vil klare sig uden medlemskabet, vil tiden vise.

Men at Danmark – der ikke er i nærheden af at have den økonomi, internationale betydning og indflydelse, som briterne har – skulle kunne klare sig som en øde ø, er jo så latterligt, at næsten ingen tør tænke tanken.

Hvornår viser lederne, at de skal lede OS og ikke bare lede efter det, de tror er populære standpunkter?

Savnes: Politikere med begejstring

Den gamle vise om, at ”folk gider ikke høre om EU” er for længst passé.  Der mangler i den grad politikere, ikke mindst ministre, der med begejstring tør komme hjem fra forhandlingerne og fortælle os, hvad ikke alene Danmark, men vi i EU har opnået: ”Sammen har vi besluttet at…”

Men det sker ikke.

Kun når sagerne går os imod, og det må de jo nu engang gøre af og til, kan vi se en omtale  i medierne. Hvor længe skal vi høre udtrykket nede i EU eller EU har besluttet?

Kom dog ud af skabene, kære politikere, og vis, at der er grobund for tro på og glæde ved vores medlemskab. Kæmp for Europas fællesskab og ikke bare snævre nationale og populistiske interesser.

The times they are a-changin’, sang Dylan for snart mange år siden. Det kan blive dyrt for Danmark, hvis vi ikke erkender det i tide.