En ny autokratisk verdensorden med Xi Jinping og Putin i spidsen?

Det lyder ikke ligefrem appetitligt, men ikke desto mindre ser vi konturerne af den i disse dage, uger og måneder.

Under dække af at være på en fredsmission besøgte Xi Jinping i denne uge Putin. At Xi Jinping skulle kunne agere fredsmægler, når han ikke engang vil tale med Zelenskyj, er dog så utroværdigt, som noget kan være.

Det er derfor svært at se besøget som andet end ét stort signal til Vesten: Vi tror ikke på jeres verdensorden. Og vi har et stærkt alternativ.

På vores egen banehalvdel må vi forberede os på en lang, sej kamp for vores værdier.

Ud over at betragte denne autokratiske alliance med gru, følger jeg lige nu udviklingen i Ruslands post-sovjetiske nabolande meget tæt. For Ukraine er med al sandsynlighed ikke det eneste land, Putin har set sig lun på.

Nej, det Storrusland, Putin drømmer om at genrejse, indbefatter blandt andet to lande, der står på tærsklen til EU: Georgien og Moldova. Jeg mener, vi bør gøre alt, hvad vi kan, for at knytte begge lande tættere til Europa mens tid er. Og vi skal klæde dem på både økonomisk og militært.

Det har jeg skrevet en kronik om, som jeg håber, du vil læse.

Kronik om Moldova og Georgien
Ugen bød heldigvis også på godt nyt: EU vil nu indkøbe ammunition til Ukraine – sammen. Og det er altså ret stort. I Danmark har vi desuden oprettet en ny Ukraine-fond på 7 mia. kr., der både skal gå til militære, civile og erhvervsmæssige formål. Begge ting viser den store opbakning, der fortsat er til Ukraines frihedskamp.

Det giver håb.

Og i Europabevægelsens egen lille andedam er der mere godt nyt at hente. Vi har startet et Ungeråd med unge fra det ganske land, der skal komme med europapolitiske ideer til politikerne – fra et ungt perspektiv. Engagementet og ambitionsniveauet er tårnhøjt. Et lyspunkt i en bekymrende tid.

Bedste hilsner
Jens-Kristian