Debatindlægget blev bragt i Nordjyske Medier den 15.oktober 2023. Indlægget blev skrevet umiddelbart efter besøget af Ukraines præsident i slutningen af august, men ændrer ikke ved behovet for stadig at have fokus på Ukraine den russiske krig i et EU-kandidatland.

Af Jens-Kristian Lütken, Europabevægelsens formand 

Ifølge FN er knap otte millioner ukrainere flygtet ud af Ukraine, mens næsten seks millioner er internt fordrevne som følge af den russiske krig i Ukraine. I forbindelse med besøget af Ukraines præsident Zelenskyj var jeg så privilegeret at få lov til at hilse på præsidentparret og talte blandt andet med den ukrainske førstedame, Olena Zelenska, om Ukraines fremtid. Hun havde et meget klart budskab: ”Det er vores børn, de skal vende hjem igen”.

Volodymyr Zelenskyj er overbevist om, at hans land vil sejre, så længe Ukraine kan stole på sine europæiske venner, hvilket understreger vigtigheden af, at EU står samlet. Zelenskyjs besøg i Danmark og andre europæiske lande er derfor en god anledning til at se på forholdet mellem EU og Ukraine. Målet er, at Ukraine bliver medlem af EU, når landet er parat til det og kan efterleve de politiske og økonomiske betingelser beskrevet i Københavnerkriterierne.

Forud for et ukrainsk fuldgyldigt medlemskab af EU ligger derfor en kæmpeindsats. En indsats, der ikke kan afvente at krigen slutter, og besættelsesmagten er smidt ud af landet. Genopbygningen af Ukraine skal starte allerede nu, da det kommer til at kræve enorme ressourcer, og her skal EU påtage sig et afgørende ansvar for at koordinere og lede, da det handler om hele Europas frihed og sikkerhed.

Ukraine er først for alvor et frit og uafhængigt land, når staten er levedygtig. Det forudsætter, at de demokratiske institutioner fungerer, og befolkningen har tillid til disse. Her er der fortsat en lang vej, selvom landet for alvor er begyndt at ryste det sovjetiske hængedynd af sig.

USA er særdeles engageret i Ukraines fremtid og har ydet massiv økonomisk og militær støtte til landet, men det er ikke givet, at det fortsætter, uanset udfaldet af næste års præsidentvalg i USA. Derfor er det vigtigt, at EU, der har tildelt Ukraine kandidatstatus og anerkendt landet som en del af Europa, vedstår sig de forpligtelser, der følger af dette løfte, og derfor proaktivt arbejder for at fremme denne proces.

Genopbygningen af Ukraine på alle niveauer forudsætter en koordineret og fokuseret EU-indsats, så landet kan imødekomme Københavnerkriterierne og blive fuldgyldigt og ligeværdigt medlem af EU. Derfor bør EU fra 2024 i forbindelse med valget til EU-Parlamentet og sammensætningen af en ny EU-Kommission få en egentlig kommissær med ansvaret for genopbygningen af Ukraine.