Af Christine Ravn Lund, forkvinde for DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd

I maj måned anbefalede Europa Parlamentet, at alle EU-lande bør sætte valgretsalderen ned, så alle over 16 år har ret til at stemme ved næste EP-valg i 2024. I november sidste år valgte Tyskland at følge det råd. Nu har alle tyskere på 16 og 17 altså også en stemme til det næste EP-valg.

I DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd mener vi, at vi Danmark bør følge vores tyske naboers eksempel og indføre 16 års valgret til EP-valget i 2024.

Vi ved fra DUFs Demokratianalyse 2022, at den danske ungdom er politisk engageret. Faktisk så politisk engageret, at den fremgang der var i valgdeltagelsen ved EP-valget 2019 især skyldes en stor stigning blandt de unge førstegangsvælgere.

Jeg tror det er fordi, at mange af de politiske emner vi taler om i dag, er emner som vi unge er dybt engagerede i og som vi bliver direkte påvirket af. Klima, krig og trivsel. Alle emner, der har direkte indflydelse på unges liv. Derfor giver det god mening at sænke valgretsalderen, og give vores repræsentative demokrati en opblomstring med start i ungdomsårene.

Flere lande i Europa er allerede i gang med udviklingen. I Østrig satte man valgretsalderen ned til alle valg, allerede i 2007. I Belgien, Skotland, Wales og Malta gælder det samme. Alt peger nemlig på, hvis man sænker valgretsalderen, så øger man engagementet. Og er man god til at komme op og stemme første gang, så kommer man også op og stemme 2. og 3. gang. Bliver man introduceret til demokratiet tidligt, skaber man et solidt fundament til, at demokratiet bliver styrket nu og i fremtiden.

Det er derfor helt naturligt, at Danmark går i samme retning som f.eks. Tyskland, Østrig og Belgien, og sænker valgretsalderen ned til 16 år. EP-valget er en gylden mulighed for at teste 16-års-valgret, og den er blevet serveret på et sølvfad med både Europa-Parlamentets anbefaling, og vores Europæiske naboers stærke initiativer. For vi unge vil have indflydelse på vores liv og fremtid.

Page Title

Bliv Medlem af Europabevægelsen