Af Anne Mette Vestergaard, kontorchef hos Europa-Parlamentet i Danmark.
Når jeg ser tilbage på 2019, står Europa-Parlamentsvalget i maj som ét af de absolutte højdepunkter. Vi nåede vidt omkring med vores budskab om, hvor vigtigt det er at stemme, og det gjorde rekordmange. Hele 66 procent af danskerne brugte muligheden for at sætte deres demokratiske aftryk, og især de unges engagement overraskede rigtig positivt. Mit indtryk er, at det lykkedes at få masser af både unge og ældre til at motivere hinanden til at tage del i debatten – og tage stilling.
For at sætte to streger under den tendens viste efterårets eurobarometerundersøgelse, at hver tredje dansker er blevet mere interesseret i at følge med i EU-politik inden for de seneste 12 måneder.
Ville EU drukne i valgkampen til Folketinget?
I husker sikkert, at mange var bekymrede for, at EP-valget ville glide i baggrunden, da folketingsvalget blev annonceret. Men det skete ikke. Medierne greb bolden, tog deres public service-forpligtelse alvorligt og fik dermed også stillet EU-spørgsmål til de politikere, der stillede op til Folketinget.
Dermed fik danskerne gennem de to livlige valgkampagner konkrete bud på, hvordan medlemslandene arbejder sammen om aktuelle udfordringer. Og vi fik konstateret, at vælgerne ønsker, at samarbejdet først og fremmest skal fokusere på tidens store problematikker: den globale klima- og miljøkrise, fælles løsninger på immigration til EU og terrorbekæmpelse.
Heldigvis var medierne også flittige til at følge efterårets høringer af de nye kommissærkandidater i Europa-Parlamentet, og her ved årsskiftet er både Parlament og Kommission klar til at tage fat på de spørgsmål, der optager europæerne.
Oplev Europa i København – det har 6.000 allerede gjort
For at imødekomme befolkningens stigende interesse for europæisk politik slog Europa-Huset i Danmark i år dørene op for et splinternyt og interaktivt besøgscenter under navnet Oplev Europa. Vores lokaler i Gothersgade har til formål at byde borgerne indenfor, så de kan blive klogere på den europæiske del af vores demokrati og deltage i debatten om Europas fremtid.
Oplev Europa åbnede i sommer for skoleklasser samt besøgsgrupper, og i december kunne vi fejre, at skoleklasse nummer 200 slog vejen forbi. Det betyder, at flere end 6.000 elever i 2019 har været forbi Europa-Huset til debat om EU. Besøgscentret er åbent for alle, og I inviteres hermed til at opleve Europa i København.
Følg fortsat det europæiske projekt i 2020
Det lover godt for fremtiden og for det kommende år, at så mange unge tog ansvar for vores europæiske demokrati ved at stemme. Jeg håber derfor, at både unge og resten af befolkningen vil blive ved med at følge med i aktuel EU-politik – også selvom det ikke er valgår. For der er masser af store og spændende emner på dagsordenen. Blandt andet en ny klimalov for EU og en aftale om, hvordan vi i fællesskab skal investere i fremtiden.
Glædelig jul og godt nytår – jeg håber at se mange af jer i Oplev Europa i år 2020.