Kapløbet om vaccinen, Thomas Senderovitz og Peter Hyldgaard
Strandberg Publishing, maj 2021
176 sider pris 199,95 kr.


Denne bog er først og fremmest en dybt seriøs populærvidenskabelig beskrivelse af udvikling og godkendelsesprocedurer for medicin generelt og for vacciner i særdeleshed. Den er skrevet i et let forståeligt flydende dansk og forsynet med veldisponerede faktabokse som giver et godt overblik over teknik, kemi og de politiske beslutningsprocesser. Det er flot formidling og kunne være DRs Rosenkjærpris værdig.
Det er også en bramfri og myndig fremstilling af historien om Corona vaccinerne jfr. bogens sidste sætning: ”Vi skriver historie med kanylespidserne lige nu. Et stik ad gangen”.

Man får et grundigt indblik i det store ansvar som lægemiddelstyrelsen har for at formidle oplysning om vacciners virkning og bivirkninger. I en tid, hvor corona vacciner trækker overskrifter hver dag, kan denne bog ikke være mere aktuel.

Her i Europabevægelsen lægger vi naturligvis vægt på samarbejdet i EU. De enkelte medlemslande også Danmark kiggede sig om i verden efter mulige vacciner. Ingen lande var forberedt på corona pandemien, så først hen i foråret fandt medlemslandene sammen om at løse den fælles opgave. Forfatteren holder sig fra den voldsomme polemik i pressen – også den mere seriøse del – det er embedsmanden der taler. Men der er i bogen en fin beskrivelse af EMAs (det fælles europæiske lægemiddelagenturs) godkendelsesprocedure for medicin på det indre marked og en grundig beskrivelse af det fælles indkøb, hvilke man turde satse på, købsoptioner, finansiel støtte til udviklingsarbejdet m.m.

Der er også en grundig forklaring på, at EU var senere til at godkende vaccinerne end Storbritannien og USA, der måtte man tage større chancer med nødgodkendelser, fordi pandemien var langt alvorligere.

Vi får alle tilbuddet om at blive vaccineret, så læs bogen, den er relevant, og den er bestemt værd at læse.

5 EU-stjerner af 5
Steffen Nørregaard

Køb bogen her:
https://strandbergpublishing.dk/boger/kaploebet-om-vaccinen/