EU-Kommissionens formand, Ursula Von der Leyen, præsenterede onsdag morgen, d. 14. september, sine visioner for EU det kommende år. Ikke uventet handlede meget af talen om krigen i Ukraine og konsekvenserne for resten af Europa. Med sig i salen havde Von der Leyen også Ukraines førstedame, Olena Zelenska. Von der Leyen lagde ud med at sige: ”Det er en krig om vores energi, en krig om vores økonomi, en krig om vores værdier og en krig om vores fremtid.”

Von der Leyen understregede derfor vigtigheden af, at Europa står sammen. Det gælder også i en tid med stigende energipriser. Hertil sagde Kommissionsformanden: ”Elpriserne bør derfor afkobles fra den dominerende indflydelse fra gas. Vi vil derfor foretage en dybtgående og omfattende reform af elektricitetsmarkedet”. I den forbindelse fik Danmark særlig ros for, at man under 70’ernes energikrise valgte at investere i vedvarende energiformer. Europa skal undgå et ”quick-fix” og i stedet skal der fokuseres på langvarige løsninger.

Europa skal være uafhængige af andre landes produktion

I sin tale havde Ursula Von der Leyen også fokus på, at industriens fremtid skal ligge i Europa. Von der Leyen kom ind på vigtigheden af at Europa skal undgå igen at blive afhængige, som det skete med olie og gas. Derfor skal vi fx være bedre til selv at producere mikrochips. Samtidig vil EU sikre, at mindre virksomheder får bedre vilkår, så de nemmere overlever.

Demokratiet kommer i fokus det næste år

Von der Leyen vil desuden sætte et øget fokus på retsstaten og demokratiet: ”Tiden er inde til at investere i demokratiernes magt”. EU-Kommissionen kommer derfor til at fremlægge konkrete tiltag, som vil mindske korruption og samtidig sikre at retsstatsprincipperne overholdes – også for vores samarbejdslande.

Læs hele talen her.