Af Lukas Lunøe, landsformand for Radikal Ungdom

Jeg skal nok spare jer for min hyldest til EU. Jeg er så pro-europæer, at jeg mener, vi skal have EU’s forenede stater.

Til gengæld er det på tide, at de pro-europæiske partier tager ved lære af gamle fejl.

For hvad er det, vi vil i EU? Hvorfor er det, man skal stemme på et pro-europæiske parti? Det spørgsmål har klimakrisen hjulpet os på vej med, men når vi en dag taler om noget andet, så står vi tilbage med det samme problem igen. Vi har ikke et samlet svar på, hvorfor det netop er EU, der skal være løsningen på vores problemer.

I kølvandet på Brexit er briterne gået i stå. Det er vi pro-europæiske partier bare også. Vi, der kæmper for EU, har brugt Brexit som den perfekte anledning til at bevise, hvor godt EU-samarbejdet er. Jeg har selv stået til talrige debatter og fortalt om, hvor galt det står til i UK. Det står også ringe til, men det må bare aldrig nogensinde blive en sovepude.

Boris Johnsons succes

Men hvad gør vi, hvis det nu går Boris Johnson godt? Ingen havde forventet, at han blev premierminister, ingen havde forventet, at han fik en ny aftale på plads, og ingen forventer, at han får en god frihandelsaftale med EU. Indtil er videre er to ud tre af tingene sket. Sker den tredje, så mangler vi pro-europæiske partier lige pludselig gode svar på formålet med EU-samarbejdet igen.

Det handler for mig om, at næste gang, mine venner skal stemme til europaparlamentsvalget, så ved de, hvad de får, hvis de stemmer på et parti, der kæmper for mere EU.

Vi pro-europæiske partier skal stoppe med at tale om vækst og arbejdspladser. Vi skal tale om de værdier, der driver det europæiske projekt. Vi skal tale om de værdier, der gør, at det bedste sted at være menneske nogensinde i verdenshistorien er i EU. Værdier som demokrati, menneskerettigheder og fred.

Taler vi ikke om de værdier og forfalder til nemme historier om Storbritannien og arbejdspladser, så taber vi endnu en gang.

Lukas Lunøe er en del af Europabevægelsens panel af bloggere. Her bidrager en række erhvervs- og organisationsfolk, kulturpersonligheder, undervisere og tidligere toppolitikere med interesse for det europæiske samarbejde til at styrke debatten om EU.

Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning.