Af Bente Sorgenfrey, næstformand i Europabevægelsen. Bragt i Avisen Danmark den 15. april 2023.
Det er foreløbigt lykkedes den sekulære og pro-demokratiske del af Israels befolkning at få premierminister Benjamin Netanyahus drømme om en ny, anti-demokratisk retsreform til at briste. For nu. For den er som bekendt ikke droppet, men blot udskudt.
Mens Netanyahu vinder tid, er der brug for, at EU træder i karakter og tager klart og tydeligt afstand fra udviklingen i Israel. Hvor den amerikanske præsident, Joe Biden, har løftet pegefingeren og gjort det klart, at Israel ”ikke kan fortsætte ned ad den vej”, har der været mere stille fra EU’s side.
Men hvorfor egentlig? Israel er relativt tæt på EU, og vi har med udviklingen i Polen og Ungarn oplevet på egen krop, hvordan den ene illiberale hurtigt kan tage den næste. I 2010 ændrede Ungarns premierminister Viktor Orbán forfatningen, så det blev sværere for forfatningsdomstolen at blokere love. Og da partiet Lov og Retfærdighed vandt magten i Polen i 2015 tog det kontrol over det organ, der udpeger dommere, og sendte en masse dommere på pension for at erstatte dem med politisk allierede.
Denne udvikling har Netanyahu ladet sig inspirere af. Det er nu kommet frem, at den israelske regering rent faktisk har konsulteret den polske regering for at lade sig rådgive om udviklingen i retssystemet dér. Der foregår lige nu en uafklaret styrkekamp mellem EU og Polen, men selvom EU har blokeret for store pengebeløb til Polen, har Netanyahu altså valgt at kigge den vej.
Udviklingen i Polen, Ungarn og nu også Israel er aldeles foruroligende. EU bør komme ind i kampen og melde sig ind på de pro-demokratiske kræfters side – fx ved at melde ud, at vi er villige til at genoverveje de gunstige handelsaftaler, vi har med Israel, hvis Netanyahu fortsætter ned ad den udemokatiske vej. Vi har både en særlig interesse i og forpligtelse til at sige fra over for Netanyahus retsreform.