Hvordan skal fremtiden for EU’s landbrug se ud? Det var det ambitiøse spørgsmål, som den såkaldte strategiske dialog skulle forsøge at komme med et svar på. Spørgsmålet blev stillet af Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen i januar i år med den begrundelse, at der er brug for mere dialog og mindre polarisering, hvis man skal sikre Europas fødevareforsyning fremover.
Dialogen foregik i en arbejdsgruppe, hvor der var repræsentanter for blandt andet de grønne organisationer; finanssektoren; for universiteter og for de mange forskellige organisationer, der repræsenterer landbrugs- og fødevaresektoren. Og resultatet af de mange drøftelser er lige blevet præsenteret i en 105 sider lang rapport.
Essensen i rapporten er, at EU’s landbrugs- og fødevaresektor både skal levere sikre og gode fødevarer og samtidigt bidrage til løsningen af de kæmpe udfordringer, som blandt andet klima- og biodiversitetskriserne giver. Og at for at nå i mål må man udvikle og bruge ny viden for at producere mere effektivt og bæredygtigt; fortsat omlægge landbrugsstøtten og andre politikker, der regulerer erhvervet; styrke landmændene i forsyningskæde. Og afsætte et væsentligt større budget.
Det sidste er ikke voldsomt overraskende – men hvis man som europæisk samfund vil levere på de mange udfordringer, som vi står overfor, så koster det. Men det koster ikke kun budgetmæssigt. Den strategiske dialog er på mange måder EU’s svar på de traktordemonstrationer og protester, der dominerede i mange lande i de første måneder af 2024. Det er svar med et budskab om at være hørt: at der er brug for landbruget til at producere fødevarer for at sikre EU’s forsyningssikkerhed – og sikre beskæftigelse i levedygtige og aktive landdistrikter i hele EU. Men det er også et svar med et ”noget-for-noget” budskab til alle europæiske landmænd om, at fremtiden bringer omstilling, så produktionen bliver mere bæredygtig. Det budskab matcher Landbrug & Fødevarers holdning om, at EU’s landbrugspolitik (og andre relevante politikker) skal understøtte en mere bæredygtig produktion. Landbrug & Fødevarer har med aftalen om den grønne trepart vist, at det er en holdning, som vi også leverer på. Det budskab forsøger vi at viderebringe til nogle af vores europæiske kollegaer – men også nogle af de grønne NGO’er, som ikke alle er lige overbevist om, at det er den rigtige vej at gå. Men – som det er formuleret i rapporten – så skal omstillingen udformes på en sådan måde, at den fører til et landbrugs- og fødevaresystem, der er mere robust, bæredygtigt, konkurrencedygtigt, profitabelt og retfærdigt. Den eneste vej derhen er gennem dialog.
Skrevet af: Niels Lindberg Madsen, EU-politisk chef i Landbrug & Fødevarer