Europa-Kommissionen afholdt den 8. maj 2025 en konference om Kommissionens vision for europæisk landbrug og fødevarer. Konferencen havde temaet: ’Hvordan skaber vi fremtiden for landbruget og fødevaresektoren?’
Tilbage i februar, da Kommissionen fremlagde visionen, tog Landbrug & Fødevarer overordnet positivt imod den, og noterede sig, at der var mange positive takter. Først og fremmest lægger den vægt på landbrugs- og fødevaresektorens strategisk vigtige betydning for EU, og den fremhæver, at EU er verdens største eksportør af landbrugs- og fødevarer. Der er derfor stærk fokus på at opretholde en stærk og konkurrencedygtig sektor. Herudover er det positivt, at der er fokus på udvikling, innovation, anvendelse og hurtigere implementering af nye teknologier herunder nye planteforædlingsteknikker, NGT, digitalisering, biopesticider m.v. Det vil bidrage til en øget produktivitet og konkurrencedygtighed, og samtidigt understøtte den grønne omstilling. Herudover maner Landbrug & Fødevarer, at det er positivt, at der lægges op til en reel forenkling af den fælles europæiske landbrugspolitik og de øvrige rammevilkår, som erhvervet er underlagt.
Men når det er sagt, er der også en række bekymrende udmeldinger i visionen. Det gælder blandt andet i forhold til en mulig indførelse af støttelofter. Det vil potentielt kunne ramme almindelige danske heltidslandbrug hårdt. Ligeledes vil tanken om at målrette støtten til de brug, der har særlige behov (små landbrug, bjerglandbrug m.v.) betyde, at danske landbrug bliver forbigået.
Den bekymring blev desværre forstærket af den konference, som Kommissionen holdt. Den helt overordnede fokus på konferencen var på små landbrug, unge landmænd, økologiske landmænd m.v. Det er en helt berettiget fokus – det er helt centrale dele af europæisk landbrug. Men det er ikke dækkende for det samlede europæiske landbrug – og slet ikke i forhold til den samlede europæiske landbrugsproduktion.
I meget runde tal står 20 procent af de europæiske landmænd for 80 procent af produktionen. Simpelthen fordi de er større og mere effektive. Hvis EU ønsker en mere miljø- og klimavenlig landbrugs- og fødevareproduktion – og det understreger de mange steder, blandt andet i Visionen, at de vil – så bliver man også nødt til at målrette en væsentlig del af landbrugsstøtten til de landbrug, der vil omstille sig, og som repræsenterer måske 80 procent af produktionen.
Det billede, man sad tilbage med efter Kommissionens konference, var, at visionen primært drejede sig om de 20 procent af produktionen. Det er ikke visionært nok.
Af Niels Lindberg Madsen, EU-politisk chef i Landbrug & Fødevare



