Indlægget bragt i Kristeligt Dagblad 20.december 2023

Af landsformand for Europabevægelsen Jens-Kristian Lütken

Overalt i Europa bryder antisemitisme ud i lys luge. Det udfordrer Europas grundlæggende værdier og principper om frihed, tolerance og respekten for mindretal rundt om i Europa, og derfor skal alle midler tages i brug. Fra blødt samarbejde i form af erfaringsudvekslinger EU-landene imellem til mere håndfaste samarbejder mellem politi og efterretningstjenester.

For uden respekt for frihed, demokrati og mindretallene rundt om i Europa, er vi på en farlig kurs. Vi har brug for sammenhold ud fra vores fælleseuropæiske grundværdier, fordi de er forudsætningerne for stærkt EU, hvor vi i fred og fordragelighed kan omgås hinanden og være, dem vi er uanset national eller religiøs herkomst.

For få dage siden var jeg sammen med bl.a. den amerikanske ambassadør inviteret til at holde tale på Rådhuspladsen i København i forbindelse med fejringen af den jødiske lysfest Hanukkah.

I sidste øjeblik blev arrangementet af sikkerhedshensyn flyttet indenfor på Københavns Rådhus på grund af frygten for kombinationen af den jødiske højtid og tyrkiske fodboldfans, der var i København for at støtte deres hold i kampen mod FCK.

Trods flytningen af arrangementet til mere kontrollerbare forhold undlod mange at deltage i arrangementet på grund af frygt. På næsten samme tid skabte en polsk højrefløjspolitiker uro i det polske parlament, da han med en skumslukker blæste de ni lys ud på den helt særlige lysestage hanukkah-menorah – der var blevet tændt for at markere den sidste dag af Hanukkah.

Blot to eksempler på, hvordan antisemitisme viser sit ækle ansigt nærmest dagligt rundt om i Europa. Frankrig har Europas største jødiske befolkning, og siden i krigen i Gaza begyndte 7. oktober, er der registreret mere end 1.000 tilfælde af antisemitiske hændelser – ifølge Frankrigs indenrigsminister Gerald Darmanin.

I Holland, Østrig, Tyskland og Storbritannien er der konstateret en stigning af antisemitiske handlinger, ligesom der i Danmark desværre også er mange beretninger om jøder, der skjuler deres identitet, skolebørnene på den jødiske Carolineskole i København er under politibeskyttelse og nu senest en delvis aflysning af en jødisk lysfest midt i København.

Jeg bilder mig ikke ind, vi kan løse det hele på en gang, men vi kan sætte initiativer i gang, der kan bremse udviklingen. Derfor er det helt afgørende med et stærkt europæisk samarbejde på det her område. For antisemitisme har sine rødder i Europa, og derfor skal det også bekæmpes i Europa. Det kan vi kun gøre i fællesskab.

Inden længe sænker julefreden sig i store dele af Verden, og vi kan fejre højtiden med kirkegang, familie og et veldækket julebord uden at skulle kigge os over skulderen eller frygte for vores børns sikkerhed.

Det burde også være muligt for jøder og andre europæiske religiøse mindretal i al fredsommelighed at kunne fejre deres traditioner og helligdage uanset, hvilken religion de er rundet af. Med et stærkt samarbejde på det her område, er det et reelt håb om og mulighed for, at vi kan bekæmpe problemet og ikke bare komme med tomme ord.

Et håb, der meget fint kan indrammes i den berømte jødiske vending: Næste år i Jerusalem.