Af Jens-Kristian Lütken. Bragt i Dagbladet Information den 30. marts 2023. 

I søndags spillede landsholdet EM-kvalifikationskamp mod Kasakhstan i den funklende Astana Arena i den futuristiske hovedstad Astana midt på den centralasiatiske steppe – og tabte sensationelt. Dermed fik det kasakhiske folk for en stund noget at glæde sig over, men når sejrsrusen har lagt sig, vil kasakherne igen stå overfor en hverdag, der bestemt ikke er værd at fejre.

Kasakhstan er verdens 9. største land, og naturressourcerne er enorme. Først og fremmest olie og gas har gjort Kasakhstan enormt velstående og har blandt andet finansieret opførelsen af en ny hovedstad – bogstaveligt midt i ingenting. Befolkningen har for størstedelens vedkommende måttet spejde langt efter at få en bid af landets rigdom og af den frihed, vi andre tager for givet.

Blandt andet derfor gik store dele af den kasakhiske befolkning på gaden for at protestere for et år siden. Den konkrete anledning var flaskegaspriserne, der ud af det blå steg med 100 pct., men også den udbredte korruption i landet var en udløsende faktor. Ja, befolkningen havde kort sagt fået nok af det regime, der har styret landet benhårdt siden 1991.

Protesterne var udbredte og havde momentum, lige indtil Kremls drejebog blev sat i sving. Af frygt for hvad en vellykket revolution i Kasakhstan kunne betyde for Ruslands autokratiske styre, valgte Putin at hjælpe Kasakhstan med at slå oprøret ned på den mest brutale vis. Mere end 200 mennesker blev dræbt af regimets kugler. Flere tusinde blev anholdt.

For nogle år siden rejste jeg rundt i Centralasien på et rejselegat fra Danida, og det var helt tydeligt, at EU er fraværende i Centralasien. Derimod er andre lande såsom Kina, Rusland og oliestaterne i Golfen massivt til stede. Det er ikke nødvendigvis i vores interesse at overlade denne strategisk vigtige region til den gruppe af lande, som ligger langt fra vores værdier.

Så selvom Danmarks nederlag til Kasakhstan ikke er værd at dvæle mange minutter ved, så bør vi holde meget mere øje med denne del af verden, da netop Centralasien giver et klart billede af, hvordan styrkeforholdet mellem verdens nye stormagter er. Her bør EU og vores værdier om demokrati og frihed ikke være fraværende.