Folketingsvalget er lige om hjørnet. Politikere, partier og udspil fremvises i medierne i et væk. I går var det Mettes mink, i dag er det kritik af venstres klimaudspil, der holder hånden over landbruget – hvem tør gætte på hvad den helt store overskrift er i morgen?

Det skal jeg ikke kunne sige, men jeg under det virkelig at være EU. Det kan virke fjernt og irrelevant at tale EU-politik under et dansk folketingsvalg, men debatten om, hvad det europæiske samarbejde skal betyde for Danmark, er ligeså relevant under et folketingsvalg, som det er under en forbeholdsafstemning. EU er løsningen på mange af de problemer, der optager vælgerne. Hvordan sikrer vi, at der energi til vinteren? hvordan mindsker vi inflationen? flygtninge? klima? Alle emnerne har tilfælles, at de er grænseoverskridende, og at vi skal bruge EU, hvis vi ønsker nogle længere varige løsninger.

Så hvorfor nævner ingen politikere EU, som løsning til valgets kerneproblemer?

Jeg tror ikke størstedelen af vælgerne har den fjerneste idé om, hvor meget EU de forskellige partier ønsker. Men det burde have en central rolle i, hvor man som vælger sætter sit kryds. Normen burde være, at partierne promoverede sig på deres europapolitik, ligeså vel som de promoverer sig på deres klimapolitik, retspolitik og skattepolitik. Ikke på den sædvanlige ’ja/nej til EU ’-facon, men ved reelle udspil, der udstikker en retning for, hvilken vej EU-medlemskabet skal gå, og hvordan EU skal spille ind for at finde løsningerne, på de problemer vi har.

EU skal fylde mere i vores demokratiske samtale, EU skal fylde mere op til folketingsvalget. Hvis man tager afsæt i The Washingtons Posts motto: ”democracy dies in darkness”, begynder vi virkelig at have problem. EU-lovgivningen udgjorde omkring 58% af Dansk ret i 2015 ifølge en undersøgelse af Tænketanken Europa, mængden er sikkert kun steget siden. Alligevel fylder EU-debat ingenting vores folketingsvalg, det kan man om noget kalde en demokratisk skævvridning.

Så kære medier, politikere og partier prøv i næste debat eller i næste udspil at nævne den vigtigste del af løsningen, det, der ikke bare kan bære Danmark, men hele Europa ud af de kriser vi står overfor. Vi er nødt til at lyse EU op ellers lider vores demokrati en stille død.

Page Title

Bliv Medlem af Europabevægelsen