Uanset hvor entusiastisk man går til værks, er det stort set ikke til at vride ét ord ud af EU-Kommissionens arbejdsprogram for 2025 om anstændige jobs. Alt står i konkurrenceevnens tegn. Og EU’s nye Omnibus-plan er endnu et ildevarslende signal om, hvor meget Ursula von der Leyen, Valdis Dombrovskis og kollegerne i EU-Kommissionen er parate til at ofre i regelforenklingens navn.
HK kan godt købe ind på præmissen om, at unødigt bøvl skal væk. Vi hører virksomhederne, når de kæmper med besværlige benspænd og langsommelige godkendelsesprocesser, der svækker deres position overfor konkurrenter fra Kina og USA. Og vi er fuldstændigt med på at arbejde for klare, gennemsigtige regler – der tager højde for den danske model.
Men når man rydder op i reglerne, er det nødt til at ske på en socialt ansvarlig måde og i overensstemmelse med Europas grundlæggende værdier. Fx kan vi da godt se, at tilsyn og kontrol er en byrde. Men tilsyn og kontrol er nu engang nødvendigt for at sikre, at virksomheder i EU spiller efter samme regler og for at beskytte mennesker – både når vi er på arbejde og når vi ikke er – dyr og natur.
Når vi arbejder for, at EU-lovgivning skal sigte højere end laveste fællesnævner og sikre gode job og lige muligheder på arbejdsmarkedet, handler det ikke om at sætte snubletråde op for virksomhederne. Det handler om at passe godt på kontinentet og sikre opbakning til EU-samarbejdet. Det kan vi kun, hvis EU går forrest. Den førerposition giver også større legitimitet til at stille krav om høje standarder, når EU indgår handelsaftaler.
Så der er meget på spil. I sidste ende er spørgsmålet: Hvilket EU ønsker vi os? Vi skal være konkurrencedygtige, men i konkurrencen mod USA og Kina må arbejdstagerrettigheder ikke blive en by i Rusland.
Af Mads Samsing, Forbundsnæstformand i HK Danmark