Det er bestemt ikke gået stille for sig i Europa den seneste måned. Trump har for alvor sat sig i det ovale værelse – og det kan mærkes verden over. Vi har samlet et overblik over de vigtigste historie fra den forgangne måned.
Mette Frederiksen søger støtte hos europæiske kollegaer
Selv om Trumps fokus på Grønland har fyldt mindre de seneste uger, så brugte Statsministeren starten af februar på at indhente støtte fra sine kollegaer. Hun rejste bl.a. til Berlin, Paris, Bruxelles og London. Budskabet var klart: Danmark står fast på europæisk sammenhold i en geopolitisk usikker tid.
Baltiske lande forlader det russiske elnet
Estland, Letland og Litauen har i februar taget et stort skridt mod energiuafhængighed ved at afbryde forbindelsen til det russiske elnet og i stedet koble sig på EU's net. En vigtig politisk beslutning i lyset af Ruslands fortsatte aggression mod Ukraine. Litauens energiminister, Zygimantas Vaiciunas, udtaler, at dette træk fjerner Ruslands mulighed for at bruge energi som et redskab til geopolitisk pres. De baltiske lande har længe arbejdet på at forlade det russiske elnet, men har stået over for teknologiske og økonomiske udfordringer undervejs.
Trump indfører told på stål og aluminium
USA's præsident, Donald Trump, har annonceret en told på 25 procent på import af stål og aluminium fra alle lande. Beslutningen har skabt stor utilfredshed blandt EU’s ledere, som ser det som en eskalering af handelskonflikten mellem USA og Europa. EU-Kommissionen har allerede meldt ud, at de vil vurdere modsvar, herunder potentielle gengældelsestoldsatser på amerikanske varer. Det træder i kraft d. 4. marts.
Omnibuspakken skal lette byrden for virksomheder
Den 26. februar præsenterede Europa-Kommissionen ’EU Omnibus Package’, en lovgivningspakke, der skal reducere bureaukratiske byrder for virksomheder. Forslaget indebærer ændringer i EU's regler for bæredygtighedsrapportering (CSRD og CSDDD), EU's taksonomi og Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM). Nu skal forslaget behandles i Europa-Parlamentet og Ministerrådet, før det eventuelt bliver et nyt EU-direktiv.
Valg i Tyskland
Februar bød også på et vigtigt valg i Tyskland, hvor vælgerne skulle tage stilling til landets fremtidige kurs. Valget resulterede i en markant ændring i den politiske magtbalance, hvor centrum-højre-partiet CDU/CSU vandt betydeligt terræn på bekostning af den regerende koalition. Den nye tyske regering vil få stor betydning for EU's politiske landskab, især i forhold til energipolitik, migration og forholdet til USA. Samtidig gik det højreradikale parti AfD markant frem og fik omkring 20 % af stemmerne. Det bliver spændende at se, om Friedrich Merz formår at bringe Tyskland tilbage i det europæiske førersæde.
Diplomatiet og freden er i fare
På månedens sidst dag besøgte Zelenskyy Det Hvide Hus. Et møde, der nok ikke er gået manges næse forbi. Efter et åbent skænderi foran verdenspressen endte besøget tidligt, og Zelenskyy fløj direkte til London, hvor han mødtes med canadiske og europæiske ledere. Besøget viste i høj grad, at Europa må og skal stå stærkere i egen ret, og at vi ikke længere kan stole på USA. Det har vi skrevet mere om her.