November 2024 har været en måned præget af store politiske begivenheder og globale udfordringer. Det kan være svært at huske det hele. Derfor har vi samlet et overblik over de vigtigste begivenheder.

EU-Kommissionen er klar til handling
Efter en lang række af vellykkede og mindre vellykkede høringer er alle EU-kommissærer blevet godkendt af Europa-Parlamentet, og Ursula von der Leyens nye Kommission er nu officielt på plads og er pr. d. 1. december. Dan Jørgensen, har fået ros for sin præstation til høringerne og kom igennem uden de helt store skrammer. I sine Mission Letters har Ursula von der Leyen prioriteret Green Deal, teknologisk suverænitet og europæisk forsvar. Du kan læse alle mission letters her.

Donald Trumps comeback skaber bekymring
Det er nok ikke gået manges næse forbi, at Donald Trump sikrede sig sejren i det amerikanske præsidentvalg d. 6. november, hvilket har skabt store bølger i Europa. Forberedelserne til en potentiel handelskrig mellem EU og USA intensiveres, da Trump har truet med at indføre ekstratold på europæiske varer. Europa-Kommissionen har arbejdet på gengældelsesplaner, som inkluderer ekstratold på udvalgte amerikanske produkter. Tiden må vise, hvad udfaldet bliver.

COP29 i Baku: Få fremskridt i klimakampen
Klimatopmødet i Baku resulterede i en aftale om at mobilisere mindst 300 milliarder dollars årligt til udviklingslande inden 2035 for at støtte klimatilpasning. Dette beløb ligger dog langt fra de 1,3 milliarder dollars, som udviklingslandene krævede. Desuden blev beslutninger om udfasning af fossile brændstoffer og opfølgning på sidste års globale statusrapport udskudt til COP30 i Brasilien næste år. Der var også enighed om de sidste dele af Paris-aftalens artikel 6 om kulstofmarkeder, hvilket afslutter et årti langt forhandlingsarbejde. Mødet var præget af kaotiske forhandlinger, kritik af værtslandet Aserbajdsjans rolle og bekymringer over Trumps genvalg, der truer global klimahandling.

Tysk politik i opbrud
I Tyskland blev Olaf Scholz’ regering udfordret af et kollaps i Forbundsdagen. Efterfølgende er det blevet besluttet, at der skal afholdes valg til februar 2025. Den politiske situation skaber usikkerhed i Europas største økonomi, men det kommende valg giver også en mulighed for fornyelse. Og forhåbentlig noget stabilitet.

Ukraine: 1000 dage i krig
Krigen i Ukraine rundede en trist milepæl med 1000 dage siden invasionens begyndelse. USA’s præsident Joe Biden har intensiveret støtten til Ukraine, mens Europa fortsat diskuterer, hvordan man bedst kan hjælpe landet i kampen mod Rusland.

Har vi misset noget? Kontakt da kommunikationsansvarlig Ritva Bech (rb@europabevaegelsen.dk)