Skrevet af Pernille Weiss, medlem af Europa-Parlamentet for Konservative

Ligesom produktivitet er en grundlæggende indikator for en stærk økonomi, så er konkurrencedygtighed det også. Det har mange bare glemt i de sidste år i EU, mens lovmøllen har kværnet derudaf og spyttet højere og højere ambitioner ud til virksomhederne uden at pakke dem ind i værtøjer, instrumenter og incitamenter. 

Nu betaler vi så prisen: Flere og flere investeringer i den grønne omstilling sker langt væk fra EU. Det regulatoriske monster skræmmer og de investeringer i blandt andet grænseoverskridende energiprojekter, vi så desperat mangler, kan man ikke finde ud af at få fra tegnebrættet og ud i virkeligheden.

Dette er den kælderkolde konstatering af at gå Kommissionens såkaldte “Green Deal Industrial Plan” efter i sømmene, da den blev offentliggjort 1. februar. Ja, min gruppe, EPP, hældte den ned ad brættet med et brag.

Planen har ellers været ventet længe og skulle give ”EU Green Deal” det instrumentelle løft, der kan sikre, at klimamålene ikke kun er krav uden jordforbindelse, men bliver udstyret med de værtøjer, der skal til at levere CO2-redukionen på måder, hvor den samlede konkurrencekraft og EU’s økonomi styrkes. Uanset – men også på grund af US Inflation Reduction Act, der jo er en julegavebod af statsstøtte og skræddersyede investeringsincitamenter og -projekter for både store og små virksomheder – så har det hele tiden været Kommissionens opgave, at sikre ’the deal’ i den grønne omstilling.

Kommissionens udspil er tværtimod fyldt med statsstøtte (de fleste lande alligevel ikke har råd til og så vil kræve af de få, der kan – indtil pengekassen hurtigt er tom), endnu flere regler og love, samt absolut INTET, der gør det mere attraktivt at investere eller drive virksomhed i EU.

Nu begynder tovtrækkeriet i Europa-Parlamentet om at blive enige om, hvad vi i flertal kan sige til Kommissionen sådan helt officielt. Det sker i løbet af de næste to uger og så tager vi til Strasbourg og skændes nok videre.

Har den grønne omstilling brug for det? Nej! Har vores økonomiske styrke godt af det? Nej!

Skulle vi ikke se at vende den skude? Jo! Det synes jeg bestemt.

Page Title

Bliv Medlem af Europabevægelsen