Af Jens-Kristian Lütken
Inden Danmark overtager formandskabet for EU, bør statsminister Mette Frederiksen udpege en Europaminister, som der ikke har været siden 2014. Og det skal gøres til at fast ministerium – EU-formandskab eller ej – for der er grundlæggende brug for, at dansk europapolitik bliver mere synlig.
Danmark fik med Bertel Haarder sin første Europaminister i 2001 – ligeledes i forbindelse med, at Danmark overtog formandskabet for EU. Og anden mand som Europaminister var Nick Hækkerup (S) i 2014. Og nu er der så gået ti år, før man efter alt at dømme udpeger en ny Europaminister.
Der er tre gode grunde til, at tiden er til et Europaministerium.
For det første overtager Danmark fra 1.juli 2025 formandskabet for EU.
For det andet er EU efter parlamentsvalget og kommissær-udpegningerne et helt nyt EU, som Danmark bør gøre sin indflydelse gældende i.
Og for det tredje har der aldrig været færre danskere, der arbejder indenfor EU. Det betyder mindre indflydelse, og det bør en Europaminister arbejde for at lave om.
For at tage det sidste først: Man kan naturligvis ikke tvinge nogen til at arbejde i EU eller rettere Bruxelles. Men man kunne overveje, at forudsætningen for et job i centraladministrationen på Slotsholmen i København var mindst seks måneders erfaring fra Bruxelles. Det kunne skabe en mere naturlig dynamik, hvis flere medarbejdere i og omkring ministerierne tog erfaring fra Bruxelles direkte med ind i den danske centraladministration.
På det politiske niveau taler Christiansborgs politikere ofte om, hvor vigtigt et stærkt EU er i forhold til Ukraine, Europas sikkerhedssituation og forholdet til USA. En minister for europæiske anliggender vil derfor sende et stærkt signal om, at Danmark er internationalt involveret.
En Europaminister ville desuden synliggøre, hvordan Danmark søger indflydelse på de mange initiativer – store som små – der kommer fra Bruxelles.
For der er brug for, at EU kommer højere op på den danske politiske dagsorden med udgangspunkt i den europapolitiske aftale et meget bredt flertal i Folketinget enedes om i slutningen af 2023.
Aftalen sætter rammen for samarbejdet mellem regeringen og Folketinget om de vigtigste europapolitiske spørgsmål og slår bl.a. fast, at Danmark skal arbejde for at styrke EU på den globale scene, sikre et tæt og ansvarligt økonomisk samarbejde samt fortsætte den grønne og digitale omstilling.
Et Europaministerium er derfor ikke en midlertidig løsning, der stopper, når 2025 bliver til 2026. Det skal være et permanent ministerium, der ikke er betinget af et dansk EU-formandskab. |