Det bliver et heftigt 2025 på landbrugsområdet i EU. Nogle af de store elementer bliver:

· Vision for landbrug og fødevarer – medio februar

· Forslag til EU’s syvårsbudget (og dermed landbrugsbudget) – sandsynligvis til juli

· Forslag til reform af EU’s landbrugspolitik efter 2027 – sandsynligvis i tredje kvartal

· Dansk formandskab for EU i andet halvår af 2025

Det første, der vil ske, er, at den nye landbrugskommissær, Christophe Hansen fra Luxembourg, fremlægger Kommissionens vision for landbrug og fødevarer. Ifølge en tale han holdt den 10. december, vil visionen blandt andet fokusere på generationsskifte, indtjening, konkurrenceevne, bæredygtighed, forenkling og en mere modstandsdygtig sektor. Visionen er i sagens natur ikke lovgivning, men vil fungere som en køreplan for Kommissionens arbejde. Det er derfor det første bud på, hvordan man vil balancere de mange forskellige hensyn, som landbrugspolitikken skal navigere imellem.

Den næste store markør er Kommissionens forslag til, hvordan EU’s rammebudget for 2028-2034 (den såkaldte ’Flerårige Finansielle Ramme’) skal se ud. Først og fremmes bliver der en diskussion om, hvor stort det samlede budgettet skal være. Skal man låne penge for at få et større budget? Især i en tid hvor der er fokus på andre store emner som forsvar, sikkerhed, grænsebeskyttelse og europæisk konkurrenceevne, bliver det et centralt spørgsmål. Men med en nuværende andel af budgettet på omkring 30 procent bliver det for landbruget især en kamp i forhold til at fastholde det nuværende niveau. Men under det ligger en lang række andre kampe. Det gælder blandt andet i forhold til fordelingen mellem medlemslande, hvor især de østeuropæiske lande kæmper for en større andel.

I forlængelse af dette så forventer vi, at Kommissionen fremlægger et forslag til, hvordan EU’s landbrugspolitik skal se ud i perioden 2028-2034. Den svære balance, som Kommissionen skal finde her, er hensynet mellem produktion og fødevareforsyningssikkerhed på den ene side; miljømæssig bæredygtighed (fx klima og biodiversitet) på den anden side og hensynet til bosætningen i landdistrikterne med mange meget små landbrug som det tredje. Den balance mener vi, at vi har et godt bud på i Landbrug & Fødevarer – men mere om det en anden gang.

Endelig som det sidste, så overtager Danmark formandskabet den 1. juli. Det bliver udfor-drende – men også en mulighed for at vise de mange besøgende, at det er muligt at finde løsninger gennem dialog. I Landbrug & Fødevarer glæder vi os til at dele erfarin-gerne fra den grønne trepart. Men også – i forlængelse af Draghi-rapporten – at slå et slag for, at der skal langt større fokus på konkurrenceevne og produktivitet i EU’s land-brugspolitik. Ellers mister vi på sigt vores status som verdens største eksportør af land-brugs- og fødevarer. Til skade for alle.

Skrevet af Niels Lindberg Madsen, EU-politisk chef i Landbrug & Fødevare