Vi har i fællesskab sat os for at nå en række ambitiøse klimamål inden 2050. Og derfor har vi også forpligtet os til i fællesskab at nå de mål. Men det kan vi kun, hvis vi begynder at tage ansvar, og åbner op for muligheden for at anvende den CO2-neutrale energikilde, atomenergi. Og så skal vi naturligvis have skabt nogle muligheder for, at overskudsenergi kan transporteres rundt i EU. Det duer jo ikke, at vindmøllerne skal stå stille, selvom det blæser, bare fordi vi ikke kan få energien skubbet rundt mellem landende.

Af Asger Christensen, Medlem af Europa-Parlamentet, Venstre

Europa skal være det første klimaneutrale kontinent inden 2050. Med det ambitiøse mål følger en gentænkning af energisektoren. Der er brug for mere grøn energi, og selvom Danmark er førende på vind og solenergi, skal vi udvide blikket og genoverveje indstillingen til atomenergi. Hvis vi altså mener det men den grønne omstilling alvorligt.

For der er ganske enkelt brug for atomenergi, hvis de ambitiøse klimamål skal nås. Det er utopi at tro, at vi kan blive 100 procent grønne ved vind, – sol og vandenergi alene. Selv hvis vi plastrede hele jorden til med vindmøller, ville det ikke være nok. Derfor skal vi turde tænke i atomenergi.

Teknologien har nemlig taget et kvantespring, og det er vi nødt til at forholde os til. Det er ikke længere de store reaktorer, som er på tegnebrættet. I stedet er den nye generation af reaktorer på størrelse med en container.

Det betyder, at hele Odenses befolkning kan forsynes med strøm af en enkelt container. Det er et helt vildt potentiale, som ikke skal gå til spilde.

Mens størrelsen er mindsket, er effektiviteten og sikkerheden skudt i vejret. Atomaffaldet er mindsket markant, og den smule der er, kan genanvendes til mere energi. Det er også vigtigt at understrege, at den nye teknologi gør, at den ikke kan anvendes til atomvåben.

Så det er altså på tide, at vi gemmer den irrationelle frygt væk, og anerkender det enorme potentiale, der er i de nye generationer af reaktorer. Det er ikke bare på tide, det er også bydende nødvendigt.

Atomenergi er en sikker og CO2-neutral energikilde, der sammen med andre CO2-neutrale løsninger som sol, vind og biogas skal spille en vigtig rolle i den grønne omstilling for Europa.

Flere lande som Belgien, Finland og Frankrig er allerede i fuld gang med brugen af atomenergi. Og det er fornuftigt! De skal nemlig nok nå de ambitiøse klimamål – og formentlig før tid – fordi de anvender de nye a-teknologier.

Jeg håber, at flere europæiske lande vil følge trop og begynde at tænke i atomenergi. Men det giver også sig selv, at vi er nødt til at snakke om, hvordan vi får transporteret grøn overskudsenergi rundt internt i Europa.

For som det er lige nu, har vi simpelthen ikke mulighed for at sende grøn energi rundt mellem de europæiske lande. Og det går ikke. Derfor skal vi have skabt et reelt indre marked for grøn energi i Europa. Kun sådan når vi i fællesskab de grønne klimamål.