Af Johan Moesgaard Andersen, EU-chef i Dansk Metal
Når kalenderen viser 2. oktober i år, så fejrer Danmark et vigtigt jubilæum. For på samme dato i 1972 stemte næsten to ud af tre danskere ja til at melde Danmark ind i EF. Danmark og EU kan altså snart fejre guldbryllup. Halvtreds års ægteskab. Det er nok tvivlsomt, om alle danskere kommer til at fejre guldbrylluppet med æresport og morgensang. Som det jo ellers er traditionen, når danskernes ældre slægtninge holder guldbryllup med morgenbrød, sang og hornorkester. Sammen med andre gode kræfter er jeg til gengæld selv på vej med en guldbryllupsbog til ægteparret, Danmark og EU. For i mine øjne har ægteskabet nemlig været en bragende succes.
De seneste halvtreds år er der jo sket meget. EF er blevet til EU. Antallet af medlemslande i fællesskabet er steget fra kun 6 lande til nu hele 28 lande. Og efterfølgende er fællesskabet reduceret til 27 medlemmer efter briternes farvel. Samtidig har vi stille og roligt givet EU større muskler på flere områder. Men guldbrylluppet er en oplagt anledning til at overveje, hvilken betydning EU har haft for Danmark. Har det været et lykkeligt ægteskab?
Først og fremmest har EU været en stor økonomisk fordel for os. Adgangen til EU’s indre marked er særlig vigtig. Erhvervsministeriet har beregnet, at en helt almindelig lønmodtagerfamilie i Danmark har 65.000 kroner mere på lommen om året sammenlignet med en situation, hvor vi ikke havde været en del af EU’s indre marked. Ligesom den samlede samfundskage er 5 procent større, end hvis Danmark ikke var medlem af det indre marked. EU er altså guld værd for danskernes pengepung.
For det andet rimer EU på gode, danske arbejdspladser. Knap 600.000 danske arbejdspladser er knyttet til det indre marked. Det sidste er særlig vigtigt for industriens ansatte. For spørger man vores tillidsfolk i Dansk Metal, så mener langt de fleste, at det indre marked er en gevinst for lige netop deres arbejdsplads. Kun én ud af 20 tillidsfolk ser negativt på det indre marked. Ude i Produktionsdanmark kan man altså godt se værdien af, at vi sender vindmøller, medicin og maskiner på tværs af grænser og kan handle med hinanden. Det er med til at give tryghed og jobsikkerhed ude på arbejdspladserne.
Og for det tredje synes der også at være stor opbakning blandt danskerne til det europæiske fællesskab. Man kan faktisk næsten tale om et guldbrudepar i topform. For en spritny måling fra Eurobarometer viser i hvert fald, at knap 8 ud af 10 danskere ser vores medlemskab af EU som positivt. Det er næsten historiske tal. For som mange ved, har der været bump i ægteskabet. Som for eksempel da Danmark stemte nej til Maastricht i 1992, nej til Euroen i år 2000 og nej til at afskaffe retsforbeholdet i 2015. Men i dag står ægteskabet altså på et historisk stærkt fundament med god opbakning blandt danskerne.
Alt tyder dermed på et fredeligt og succesfuldt guldbryllup, når Danmark og EU om få uger kan fejre guldbryllupsfest. Skal ægteskabet forblive lykkeligt i de næste 50 år, er der flere veje hertil. EU skal omsætte de høje ambitioner på klima til reel handling. EU skal hjælpe godt til med en digital omstilling af vores kontinent og samtidig finde den rette balance på svære spørgsmål om arbejdsmarked og skat. Og så er det frem for alt vigtigt, at EU også i fremtiden sikrer gode arbejdspladser på kontinentet. Det kan EU blandt andet gøre ved at arbejde aktivt for at indgå flere handelsaftaler. EU’s eksport til andre lande giver allerede i dag arbejde til hele 38 millioner europæere. Og hvert femte job i EU er afhængig af eksporten. Disse tal kan blive endnu større i fremtiden. EU bliver nemlig i høj grad en succes, når EU rimer på gode arbejdspladser.
Når kalenderen viser 2. oktober, så husk endelig at sende en venlig tanke til de fremsynede politikere, som for mere end halvtreds år siden lagde fundamentet for et godt ægteskab. Og hvis du har lyst til at blive lidt klogere på fremtiden for guldbrudeparret, så læs endelig med, når vi meget snart udgiver ”Til Guldbryllup med Europa: Fire veje for Danmark i fremtidens EU”. Og frem for alt: Stort tillykke til guldbrudeparret.