Så fik det nye hold af kommissærer det grønne lys af Europa-Parlamentet. Og blandt de mange opgaver, som venter, ligger en klar opfordring fra Ursula von der Leyen: Gå til kamp for regelforenkling og imod administrative byrder.

Den kamp er fornuftig at tage – et stykke hen ad vejen. HK hører virksomhederne, når de bøvler med langtrukne godkendelsesprocesser og besværlige regler, der svækker deres position over for konkurrenter fra eksempelvis Kina og USA. Vi arbejder hellere end gerne for klare, gennemsigtige regler, der er tilpasset nationale forhold som den danske model.

Men når beskæftigelseskommissær Roxana Minzatu griber kniven, er det afgørende at skelne mellem regler, der giver unødigt bøvl og regler, der beskytter arbejdstagere.

Der er al mulig grund til at være på vagt og sætte hælene i, når arbejdsgiverorganisationerne skubber på for at svække den arbejdsmarkedslovgivning, som er sat i verden for at beskytte almindelige mennesker og deres arbejdsliv. EU-lovgivning skal fortsat gå efter et højt bundniveau og ikke bare laveste fællesnævner.

EU skal gå forrest, når det kommer til at sikre gode job og lige muligheder på arbejdsmarkedet. Kun sådan kan vi fremtidssikre, passe godt på kontinentet og sikre opbakning til EU-samarbejdet. Når EU går forrest, giver det også større legitimitet til, at vi kan stille krav om høje standarder og håndhævelse af dem i handelsaftaler.

Så når vi arbejder for at styrke EU-reglerne inden for alt fra ligeløn, bekæmpelse af social dumping, digitale teknologier, stress, livslang læring, arbejdsmiljøbeskyttelse og retten til at holde fri, når man har fri, gør vi det ikke for at genere virksomhederne. Vi gør det for at sikre, at Europa nu og i fremtiden er kontinentet med den højeste levestandard og de bedste jobs. Det er ikke kun i lønmodtagernes, men også i virksomhedernes interesse.

Skrevet af Mads Samsing, Forbundsnæstformand i HK Danmark