EP-valget sker i den tunge skygge af krigen i Ukraine. Valget handler om rigtigt mange forskellige emner fra og om vores umiddelbare hverdag, men det handler også om vores forhold til Ukraine og Rusland. I Kreml nøjes de ikke med at følge optakten til valget – de blander sig aktivt i håbet om at påvirke udfaldet af valget og få et parlament, som i størst muligt omfang vil matche Ruslands interesser.
Russerne er utilfredse med mange forhold, som de gerne vil omgøre. Det er f.eks. de mange EU-sanktionspakker rettet mod Rusland, den militære og økonomiske støtte til Ukraine, optagelsesforhandlingerne med Ukraine og Moldova foruden en lang, lang række af andre emner.
Rusland forsøger hver eneste dag at opnå forskellige politiske effekter, som med større eller mindre skridt vil bringe det samlede EU-system tættere på Ruslands interesser. Nu er der EP-valg, og det er en oplagt mulighed for Rusland at opnå det samme eller måske endog mere med en større og fokuseret indsats.
Forsøget på påvirkning er massivt, og det foregår i et utal af arenaer og på et utal af måder. Vi kan tænke på det som en session, hvor russiske politikere, embedsfolk og eksperter har sat sig med en stor stak post-it-notes for at brainstorme om ideer til at svække det samlede EU og de enkelte medlemslande. Kreativiteten og kynismen er stor.
Vi ser f.eks. rekruttering eller køb af politikere til at tale Ruslands sal fra podier og mødelokaler, og vi ser falske og stærkt fordrejede nyheder om EU’s påståede dårligdomme, om inkompetente og korrupte nationale politikere, om sammenbrud og kaos mm. Det er alt sammen et forsøg på at præge vores præferencer og få os til at stemme – eller helt undlade at stemme! – som russerne ønsker det.
Det er en vanskelig opgave at præge vælgere på denne måde. Man kan måske få held til at eksponere vælgerne for de forskellige historier, men det er ikke sikkert, at vælgerne derved bliver præget af eksponeringen.
Generelt er de russiske arkitekter bag desinformation ude efter historier, som indeholder meget energi. Det er historier, som kan få folk op at stolen. Det er polariserende historier med følsomme emner. Det kan variere på tværs af medlemsstaterne, men migration, kriminalitet, magtmisbrug, kontrol fra Bruxelles mm. kan være eksempler på emner.
Negative historier om vores støtte til Ukraine og om ukrainske flygtninge i EU er nye emner. Når vi støder på disse spektakulære historier, hvor vi tænker ”det er for vildt, jeg er nødt til at dele det med andre”, skal vi være ekstra påpasselige. Det skal vi hele tiden, men vi skal især være det nu, og vi skal endnu mere især være det lige op til valgdagen. Der står meget på spil for Rusland i EP-valget, og landet vil gå langt for at få et resultat, som vil lette de russiske politikeres hverdag.
Læs mere om valget til Europa-Parlamentet den 9. juni her.