Følgende debatindlæg er bragt i Avisen Danmark 13.december 2013:

Af formanden for Europabevægelsen Jens-Kristian Lütken

Nye Borgerliges spidskandidat til Europa-Parlaments valget – Martin Henriksen – rammer helt ved siden af skiven, når han mener, EU bør indstille den økonomiske støtte til Ukraine.

Indtil nu har EU givet Ukraines forsvar godt 80 milliarder euro, og flere er på vej, fordi det er nødvendigt og afgørende for hele Europas sikkerhed.

Derfor må EU ikke lader sig splitte, som reelt er det Martin Henriksen lægger op til. At ville stoppe EU’s koordinerede støtte til Ukraine viser, at hverken Martin Henriksen eller Nye Borgerlige forstår betydningen af sammenhold og solidaritet, når det kommer til at stoppe Ruslands krig i Ukraine eller konsekvenserne ved en europæiske splittelse i denne sag.

For den russiske krig i Ukraine er uden sammenligning den største trussel mod forsat fred i Europa, hvorfor vi og det øvrige EU ikke må lade Ukraine i stikken.

Men det ville vi uvilkårligt gøre, hvis udenrigs- og sikkerhedspolitik isoleret blev ført af de enkelte EU-lande, som Nye Borgerlige og Marting Henriksen mener, det burde være.

For koordinerede man ikke støtten til Ukraine i EU, og koordinerede EU ikke diverse initiativer med NATO, ville vi alle gå fjendes ærinde og splitte Europa – helt efter Putins ønske.

Nye Borgerlige har som målsætning, at Danmark meldes helt ud af EU – og det står naturligvis partiet frit for at have det som et endegyldigt mål.

Men at bruge den russiske krig i Ukraine i den sammenhænge nærmer sig det uanstændige, og det ligner mere stemmejagt forud for valget til Europa-Parlamentet, når Martin Henriksen mener, EU i stedet skal bruge penge på at forhindre en islamisk invasion af Europa – Martin Henriksens egne ord.

Det svarer til at diskutere, om Rundetårn er højere end at tordenskrald.