Af Jens-Kristian Lütkern, formand for Europabevægelsen
Forleden fik Danmark langt om længe en ny og bred europapolitisk aftale. En aftale, der supplerer aftalen fra 2008, hvorfor denne 15 år gamle aftale stadig er gældende.
Vi havde gerne set, at et bredt flertal havde lavet en egentlig ny aftale for at fjerne risikoen for, at et eller flere partier siden kan skabe tvivl om, hvorvidt ”ånden” i aftalen fra 2008 kan anfægtes med en masse indenrigspolitisk fnidder til følge – det er tiden ganske enkelte ikke til.
For som der også står i aftalen, så kalder ”den nye geopolitiske virkelighed på et helhjertet dansk engagement i EU, og på et EU, der i højere grad står i egen ret. Det kræver, at vi i EU – og i dansk europapolitik – tør tænke nyt.”
Europabevægelsen er aldeles enig i den betragtning. Vi regner derfor også med, at Danmarks åbning for at gå fra enstemmighed til afgørelser med kvalificeret flertal på visse områder er tilstrækkeligt til, at EU med dansk støtte på en lang række områder bliver langt mere handlekraftigt i lyset af Verdens udvikling i almindelighed og Europas geopolitiske situation i særdeleshed.
Vi havde også håbet på, at man havde udvidet regeringen med en egentlig europaminister – særligt i betragtning af, at der kun er et halvt år til, at danskerne skal stemme 15 nye medlemmer ind i Europa-Parlamentet. Regeringen kan selvfølgelig nå at udpege en europaminister, inden Danmark overtager EU-formandskabet i anden halvdel af 2025, men jo før jo bedre, fordi EU må og skal spille en større rolle – også i en dansk kontekst.
Europæiske udfordringerne – og dem er der mange af – kræver fælles løsninger, hvis vi skal sikre, at fremtidens Europa indrettes til kommende generationer, så også de kan se sig selv i at samarbejdende og mere forpligtende fællesskab.
Europæisk Ungdom, som jeg selv har haft fornøjelsen af at være formand for, er – som Europabevægelsen – en tværpolitisk organisation, der arbejder for at øge interessen og forståelsen for EU i Danmark.
Ungdomsbevægelsens force er netop, at den er tværpolitisk og rummer alt fra EU-føderalister til skeptiske unge i forhold til øget EU-integration i alle forhold. Det er med andre ord dialogen om det egentlige indhold og formål med fremtidens EU, der er essensen af Europæisk Ungdom og ikke, hvorvidt man er for eller imod EU.
Selv om de seneste målinger om danskernes holdninger til EU viser, at 85 pct. af danskerne tvivler på, at vi kunne klare os uden for EU, og næsten ligeså mange mener, at Ruslands krig i Ukraine er en trussel mod Danmarks sikkerhed, så kommer tingene ikke af sig selv.
Det er derfor vigtigt, at vi alle støtter og arbejder for fremtidens Europa, hvor den demografiske udvikling kan få afgørende betydning. Flere ældre og færre unge europæere som følge af generelt lavere fødselsrater over det meste af Europa vil uvilkårligt få betydning for, hvordan Europa og EU skal styres.
Interessen for Europæisk Ungdom har over de seneste måneder været vigende, hvis man ser på antallet af medlemmer. Nogle har måske blot glemt at forny medlemskabet og andre mistet interessen, men uanset årsag, kan ingen forening i princippet have for få medlemmer.
Derfor en opfordring til at tegne et medlemskab på vegne af dine børn eller børnebørn. Det vil her og nu hjælpe Europæisk Ungdom og på sigt – forhåbentligt – Europabevægelsen, når unges interesse for europæisk politik, sikkerhed og fred skærpes.
Så mangler du en ekstra julegave eller en adventsgave, er det oplagt, at du betaler det første års medlemskab af Europæisk Ungdom på vegne af et eller flere af dine børn eller børnebørn.
Det koster kun 100 kroner at gøre en forskel – Gør en forskel her
Glædelig jul og på forhånd tak for hjælpen.