Nu hvor Europa-Kommissionen endelig er godkendt og klar til at trække i arbejdstøjet, står vi over for en unik mulighed for at styrke Europas plads i verden og forbedre EU’s konkurrencekraft, som i dag halter gevaldigt efter Kina og USA.
Der er skiftet nye kræfter ind på holdet af kommissærer og med en solid og velkendt anfører i form af Ursula von der Leyen, så ser vi i DI positivt på den nytiltrådte Kommission. Vi vil dog bevare en del skepsis, indtil den har vist, at den ikke bare hælder gammel vin på nye flasker, men reelt sætter ind, hvor det er yderst tiltrængt. I DI har vi en række af gode forslag til, hvad vi mener, at Kommissionen som det første skal kaste sig over:
1. Reducer administrative byrder med 25 pct. En af de største barrierer for europæiske virksomheder er de tunge administrative byrder og langsommelige godkendelsesprocedurer af nye produkter, der hæmmer innovation og vækst. Det er ganske enkelt en bunden opgave for Kommissionen at reducere mængden af unødvendige regler og rapporteringskrav og sætte tempoet op, når den f.eks. skal godkende nye energiprojekter. Forenkling af reglerne kan frigøre ressourcer, som virksomhederne kan bruge på at innovere og udvikle nye produkter og services. Diskussionen om byrder ender alt for ofte i flotte ambitioner og meget lidt konkret handling – det skal der laves om på nu. Derfor ønsker vi, at Kommissionen inden for de første 100 dage fremlægger en konkret plan for, hvordan administrative byrder kan blive reduceret med 25 pct. Ændrer vi ikke på tingenes tilstand, så vil endnu flere virksomheder være nødt til at bruge pengene på medarbejdere, der sikrer overholdelsen af regler – frem for nogen, der kan opfinde fremtidens løsninger.
2. Investér digitalt og grønt. For at styrke Europas konkurrenceevne er det essentielt at investere i både digital og grøn infrastruktur. Kommissionen bør fokusere på at fremme udrulningen af avancerede digitale teknologier såsom kunstig intelligens og kvanteteknologi, samt sikre en robust og sammenhængende energi-infrastruktur. Dette vil ikke kun understøtte den grønne omstilling, men også styrke Europas position som en global leder inden for innovation og teknologi.
3. Fremme strategiske handelsaftaler og sikre fair konkurrence. For at sikre europæiske virksomheders adgang til globale markeder er det vigtigt at fremme strategiske handelsaftaler med nøglepartnere. Kommissionen bør arbejde for at indgå og implementere handelsaftaler, der reducerer toldbarrierer og fremmer eksport af europæiske varer og tjenester. Samtidig skal vi sikre fair konkurrence ved at beskytte europæiske virksomheder mod urimelige handelspraksisser fra tredjelande, herunder gennem brug af defensive handelsinstrumenter.
I DI er vi som altid klar til at bidrage til løsningerne, tænke innovativt og presse på for fremskridt. Men vi lover også at holde Kommissionen ansvarlig, hvis den ikke lever op til forventningerne om at levere konkrete forbedringer af Europas konkurrencekraft.
Skrevet af Rikke Wetendorff Nørgaard, Underdirektør i Dansk Industri