Den grønne omstilling er en bunden opgave, som vi i Fagbevægelsen støtter fuldt ud op om. Danmark skal være et foregangsland på klimaområdet: den grønne omstilling skal bidrage til opfyldelse af Parisaftalen og sikre, at vi når de nødvendige reduktionsmål fra både Klimaloven og EU-regulering. Alt andet ville være uansvarligt.
Nej til regelforenkling på bekostning af klima og gode arbejdsforhold
Det er derfor, vi er så bekymrede for den deregulerings-dagsorden, som mange virksomheder og arbejdsgivere turnerer med for tiden i Bruxelles og EU. Alle vil jo gerne have simple regler, der er til at forstå, og som ikke overdynger virksomhederne med unødige byrder. Men det vil være en katastrofe – både socialt og klimamæssigt – at sænke kravene til og ambitionerne for fremtidens grønne arbejdsmarked.
Vi skal ikke ende med et Europa, der nok har opnået en høj konkurrenceevne og måske bedre regler, men på bekostning af både miljø, klima, sundhed og ordentlige arbejdsforhold. Det er ikke den rigtige vej at gå. Som allerede fastslået i The European Green Deal: Vi skal sætte ambitionerne højt og have alle med i den grønne omstilling.
Heldigvis lader det til, at de kommende kommissærer forstår, hvor vigtigt det er, at den grønne omstilling også er socialt retfærdig – og at de har tænkt sig at tage ansvaret på sig.
Beskæftigelseskommissær Roxana Mînzatu fremhævede undervejs i sin høring behovet for at sikre en retfærdig omstilling. Hun understregede, at EU’s konkurrenceevne skal gå hånd i hånd med arbejdstageres rettigheder, anstændige lønninger og rimelige arbejdsvilkår.
Også Dan Jørgensen, kommissær for energi og boliger, lagde i sin høring vægt på, at mennesker, der berøres negativt af den grønne omstilling, skal hjælpes videre til nye kvalitetsjobs gennem opkvalificering og omskoling. Samtidig slog han fast, at der faktisk bliver skabt rigtig mange nye jobs i kraft af den grønne omstilling blandt andet indenfor vedvarende energi.
Omstillingen kræver investering i omskoling og opkvalificering
Det er korrekt, at den grønne omstilling skaber nye muligheder for lønmodtagere såvel som virksomheder. Det kan bare godt være svært at se for de mange lønmodtagere, der i disse uger mister jobbet i den europæiske bilindustri i fx Tyskland og Belgien.
Derfor skal omstillingen foregå på en socialt retfærdig måde, der er inkluderende for alle samfundsgrupper. Vi skal investere i omskoling og opkvalificering, så vi har den kvalificerede arbejdskraft, der skal til bl.a. i forbindelse med de store, grønne infrastruktur- og anlægsprojekter.
Der er nemlig en reel risiko for, at manglen på faglærte kan blive en barriere for indfrielsen af de danske klimamålsætninger. Det påpeger Klimarådet i en rapport. De fremhæver for det første manglen på smede, VVS’ere og elektrikere. Derudover vil der i en lang række eksisterende fag og brancher være større behov for efteruddannelse i takt med at indførslen af ny teknologi, elektrificering og nye lovkrav ændrer kompetencebehovene.
Det er et fælles ansvar at sikre, at ingen efterlades på perronen, når det grønne tog kører afsted. Det opnår vi kun, hvis den enkelte lønmodtager får de kompetencer og færdigheder, der kræves for at kunne udvikle sig i takt med den grønne omstilling. For dem, der arbejder i erhverv, der helt forsvinder, skal der være mulighed for at blive omskolet, så de smidigt og trygt kan finde ny beskæftigelse. Jeg håber, at den nye Kommission sætter kursen for en socialt retfærdig grøn omstilling de kommende fem år. Alternativet ser desværre meget sort ud.
Skrevet af Dorthe Andersen, daglig leder af FH’s hovedkontor i Bruxelles